Normal_corona_coronavirus

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week. 

Maandag: extra landelijke maatregelen om corona-uitbraak in te dammen

Maandagavond hielden premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge een vervroegde personferentie. Nu het aantal coronabesmettingen dagelijks flink oploopt, zijn weer landelijke maatregelen nodig. Zo is thuiswerken de norm, tenzij het echt niet anders kan. De eigen woning, tuin of balkon mag maximal drie gasten hebben, exclusief kinderen tot en met 12 jaar. In adere gebouwen mag er met maximal vier personen een gezelschap gevormd worden en het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot dertig.

Dinsdag: kabinet sluit avond- en nachtklok niet uit

Een eventuele avond- en nachtklok sluit het kabinet niet uit, mocht aantal coronabesmettingen met de nieuwe maatregelen niet genoeg worden teruggedrongen. De avond- en nachtklok is een maatregel om achter de hand te houden en eventueel in een latere fase toe te passen.

Woensdag: mondkapje in publieke ruimte dringend advies vanaf nu

Op woensdag voegde het kabinet een maatregel toe: een mondkapje dragen is vanaf 2 oktober op dringend advies. Het gaat hier om het dragen van een mondkapje in publiek ruimten, zoals restaurants, theaters en concertzalen. Maar ook in winkels, parkeergarages, vliegvelden en benzinestations worden mondkapjes vanaf deze week dringend aangeraden.

Donderdag: ‘Maak voorrang op vaccinatie mogelijk bij verhoogd risico’

Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en MIND vinden dat mensen met een beperking, chronische aandoening of verhoogd gezondheidsrisico voorrang moeten krijgen bij het coronavaccin, net als mensen in de zorg, het onderwijs en andere vitale beroepen.

Vrijdag: verhoogde vraag naar mondkapjes, maar hamsteren niet nodig

Sinds het dringende advies om mondkapjes te dragen in openbare ruimten, stijgt de verkoop van dit beschermingsmiddel. Echter, er is geen reden tot hamsteren. Supermarkten, online winkels en onder meer Zeeman en HEMA zijn goed voorbereid en hebben genoeg op voorraad.

Door: Nationale Zorggids