Normal_coronavirus__coronacijfers

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: medicijn van AstraZeneca beperkt kans op ernstige coronaklachten

Farmaceut AstraZeneca zegt een middel te hebben ontwikkeld dat mensen helpt die het coronavirus hebben opgelopen. Zo zou het medicijn de kans op ernstige klachten na een besmetting flink verkleinen en kan het zelfs helpen bij het voorkomen van Covid-19. Het middel is inmiddels getest op honderden personen, lees hier de resultaten van dit onderzoek.

Dinsdag: verwachte najaarsstijging van corona lijkt ingezet

Het aantal nieuwe coronagevallen is met bijna de helft gestegen. De verwachte najaarsstijging lijkt dus te zijn ingezet, zegt het RIVM. Het aantal positieve testen stijgt in elke leeftijdsgroep.

Woensdag: coronasituatie in heel Nederland zorgelijk

De stand van de corona-epidemie in Nederland is zorgelijk. Op dat risiconiveau staat het hele land sinds deze week. Er zijn drie risiconiveaus: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Die worden bepaald op basis van het zevendaagse gemiddelde van het aantal ziekenhuis- en ic-opnames

Donderdag: Ernst Kuipers denkt dat coronapas tot eind volgend voorjaar nodig is

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), vindt dat de coronapas nog tot aan het eind van het voorjaar moet blijven om de coronacrisis het hoofd te bieden. Wanneer hij denkt de coronapas te kunnen loslaten, lees je hier.

Vrijdag: 4 op de 5 coronapatiënten op de ic is niet gevaccineerd

Vier op de vijf coronapatiënten op de intensive care is niet gevaccineerd tegen het virus. De kans om als volledig gevaccineerde door corona op de ic te belanden, is 33 keer kleiner dan als niet-gevaccineerde. Het RIVM berekende meer exacte cijfers in dit artikel.

Door: Nationale Zorggids