Nationale Zorggids

NZG Zorgnieuws

Normal_visolie

Hoe helpt omega 3 tegen depressie?


Het aantal landgenoten dat kampt met depressie neemt jaarlijks sterk toe. In Nederland hebben maar liefst 800.000 inwoners last van een depressie. Voor deze grote bevolkingsgroep is er nu blijkbaar toch goed nieuws. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat visolie met het vetzuur EPA als belangrijkste bestanddeel de werking van antidepressiva ver...

Normal_10.000ste-geboorteaangifte-in-mmc_-_martilly_media

10.000ste geboorteaangifte in Máxima MC


Maandagochtend 19 augustus vond de 10.000ste geboorteaangifte plaats in het Vrouw Moeder Kind–centrum van Máxima MC (MMC) in Veldhoven. Burgemeester Marcel Delhez overhandigde de ouders van baby Hussein Mohamad uit Veldhoven bij deze feestelijke mijlpaal een bos bloemen. Dit meldt MMC. 

Normal_vaccineren_inenten_baby

VVD Zwolle pleit voor verplichte vaccinatie kinderen op kinderopvang


De VVD in Zwolle wil dat ouders verplicht worden om hun kinderen te laten vaccineren voordat zij op de kinderopvang beginnen. De Zwolse partij snapt niet dat de gemeente geen aansluiting zoekt bij het landelijk onderzoek naar verplichte vaccinatie van kinderen op de opvang. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Normal_kinderarts_arts_huisarts_controle

Mindering schoolartsbezoek door personeelstekort


In de regio Haaglanden hebben ruim driehonderd keuters, als gevolg van het personeelstekort, geen schoolartsbezoek gehad. In diverse gemeentes is slechts bij kleuters bij wie problemen vermoed werden, onderzoek gedaan. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Normal_hand_oudere

Geen verscherpt toezicht meer voor Cicero Residentie


Het verscherpte toezicht op Cicero Residentie (voorheen VillaKeizersKroon) in Maastricht is opgeheven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn de nieuwe eigenaren voortvarend aan de slag te gaan om goede zorg te realiseren in de kleinschalige woonvorm die zorg biedt aan psychogeriatrische en somatische patiënten. Dit meldt IGJ. 

Normal_spuit_medicijnen

Basispakket uitgebreid met nieuwe medicatie tegen kanker


Vanaf 1 september worden de geneesmiddelen durvalumab en abemaciclib vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg heeft de afgelopen maanden met succes onderhandeld over de prijs van beide middelen. Durvalumab kan worden ingezet bij de behandeling van een specifieke vorm van longkanker en abemac...

Normal_bed_slapen

Helft van de arbeidsongeschikten heeft slaapproblemen


Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen. Bij arbeidsongeschikten lag dat aandeel meer dan twee keer zo hoog. Zij worden door de slaapproblemen ook het vaakst belemmerd in hun functioneren. Dit meldt CBS. 

Normal_rss_entry-193934

Platform eist info NVWA over vangst tijgermug via Wob


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet openheid van zaken geven rondom de vangsten en meldingen van tijgermuggen en andere exotische muggen sinds het jaar 2005. Dat eist het platform Stop Invasieve Exoten met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob).

Normal_rss_entry-193849

'Zorg leert nog te weinig van klachten'


De gezondheidszorg leert nog te weinig van klachten van patiënten. De afgelopen drie jaar is daarin niets verbeterd, constateert onderzoeksinstituut Nivel.

Normal_rss_entry-193836

Fysiotherapie reumapatiënt voorlopig vergoed


Patiënten die erg gehinderd worden door bepaalde vormen van reuma krijgen de komende vier jaar fysiotherapie vergoed. In de tussentijd wordt onderzocht of zo'n behandeling inderdaad helpt.

Normal_autostoel__baby__slapen

Agent bezorgd om jonge kinderen onder zitje in bijrijdersstoel


Regelmatig ziet de politie auto’s met een kindje van maximaal één jaar oud in de bijrijdersstoel of op schoot van de bijrijder. Deze kinderen zitten niet in een kinderzitje, kijken uit de voorruit en hebben een autogordel langs hun kleine lijfje en hals zitten. Dit baart een agent uit Rotterdam-Oost zoveel zorgen, dat hij hierover een uitgebreid...

Normal_operatie_operatiekamer_ok_chirurg_arts

Chirurg: 'Binnen drie jaar varkenshart gebruiken bij harttransplantatie'


Britse chirurg en onderzoeker Terence English stelt dat de medische wereld binnen drie jaar varkensharten kan gebruiken bij menselijke transplantaties. De wachtlijsten voor mensen die op een harttransplantatie wachten, zouden hierdoor aanzienlijk korter kunnen worden. Dit meldt de Telegraaf. 

Normal_politie__rug_agent_1556940a

Briefschrijver die waarschuwde voor aanslag Den Dolder is 'verwarde man'


De anonieme briefschrijver uit Den Dolder die omwonenden vrijdag waarschuwde voor een mogelijke aanslag, is gevonden. In de brief wordt gewaarschuwd voor een levensgevaarlijke psychiatrische patiënt van psychiatrische inrichting Willem Arntz Hoeve (nu forensische kliniek Fivoor van Altrecht). Dit melden NOS en de Telegraaf. 

Normal_rss_entry-193837

Frans Duijts laat maagverkleining live uitzenden


Frans Duijts heeft maandag een maagverkleining ondergaan. De volkszanger liet de ingreep doen in de praktijk van plastisch chirurg Diana Gabriels, die de helft van de operatie uitzond op Instagram.

Normal_internet__pc__muis__computer__ict

Informatiebijeenkomsten toegankelijke gemeentewebsites


Overheidswebsites, waaronder die van de gemeenten, moeten uiterlijk in 2020 voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijkheid. Om professionals die de gemeentelijke website toegankelijk moeten maken te informeren, organiseert het Ministerie van Binnenlandse zaken daarom vijf informatiebijeenkomsten. Dit meldt Ieder(in). 

Normal_roken_rook

Aantal mensen dat hulp zoekt bij stoppen met roken vertwaalfvoudigd


Steeds meer mensen met een rookverslaving zoeken professionele hulp bij het stoppen met roken. In zes jaar tijd is het aantal mensen dat via de zorgverzekeraar een cursus volgde of medicatie gebruikte om te stoppen met roken, vertwaalfvoudigd. Waar er in 2012 bijna 3.200 VGZ-, CZ-, en Menzis-verzekerden gebruikmaakten van een antirookcursus of -...

NZG Blog

Help, onze kernwaarden zijn niet onderscheidend!

Normal_sjors_van_leeuwen

Help, onze kernwaarden zijn niet onderscheidend! Die kreet heb ik de afgelopen jaren vaak gehoord. Je kent het ongetwijfeld wel, de sessies om te komen tot een set onderscheidende kernwaarden. Met als resultaat een rijtje inwisselbare containerbegrippen als klantgericht, zorgzaam, professioneel en betrouwbaar. Wie kan daar tegen zijn? 

NZG Interview

Psychotherapeut Bianca de Moor: 'EMDR-therapie kan vrouwen de regie over een zwangerschap teruggeven'

Normal_bianca_de_moor


De ene moeder zit na de geboorte van haar baby nog dagenlang op een roze wolk, de ander vergeet de bevalling het liefst zo snel mogelijk. Zo’n tien procent van de vrouwen e...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht