Aantal werkloze zorgprofessionals verdubbeld
De zorg staat onder druk. Terwijl de vraag naar zorg stijgt, neemt het aantal werkloze zorgprofessionals explosief toe. In twee jaar tijd groeide dit aantal van 8.800 naar 15.000. Tegelijk daalde de instroom van jonge zorgmedewerkers met een derde, van 60.000 naar 40.000. Dit blijkt uit het rapport ‘Arbeidsmarkt zorg in cijfers’ van Compagnon en Intelligence Group, zo meldt Mediatic.
De stijging van werkloosheid komt onder andere door het niet verlengen van contracten en reorganisaties. Hierdoor verdwenen in twee jaar tijd 13.000 zorgbanen, een daling van 2,5 procent. Coralie Elmont, Directeur Zorg bij Compagnon, noemt dit een alarmerende trend. “Dit doet een beroep op meer regionale samenwerking tussen zorgpartijen, zodat je deze professionals toch op een bepaalde manier behoudt voor de zorg – en niet per se voor je eigen organisatie.”
Instroom zorgopleidingen keldert
Na een opleving tijdens de coronacrisis loopt de interesse in zorgopleidingen fors terug. Het aantal mbo-studenten verpleegkunde daalde met ruim zeven procent, terwijl de opleiding tot verzorgende IG zelfs 23 procent minder inschrijvingen zag. Op het hbo nam het aantal studenten verpleegkunde in twee jaar met 8,5 procent af. Elmont waarschuwt: ” Er is veel pessimisme in het nieuws rond de zorg. Het is zaak ook de vele leuke kanten van onze sector te laten zien en actief te focussen op goed werkgeverschap. Daarmee vergroten we de instroom én verkleinen we de uitstroom.”
Meer zzp’ers overwegen loondienst
Door de handhaving van de Wet DBA in 2025 proberen werkgevers zelfstandigen terug te halen in loondienst. Uit het onderzoek blijkt dat 16 procent van de zzp’ers hiervoor openstaat, tegen 9 procent een jaar eerder. Nog eens 42 procent twijfelt. Werkgevers die inspelen op een prettige werksfeer, goed salaris en doorgroeimogelijkheden, kunnen zelfstandigen makkelijker terughalen, aldus Elmont.