rechtszaak Antonius Zorggroep
28 november 2024 om 13:03
2 minuten lezen

Antonius Ziekenhuis Sneek verliest hoger beroep in dure ontslagzaak klinisch chemicus

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Antonius Zorggroep in Sneek is in hoger beroep ook in het ongelijk gesteld in een ontslagzaak rondom een klinisch chemicus. Afgelopen mei oordeelde de rechtbank dat de zorginstelling de werkneemster jarenlang onterecht op een zijspoor zette en ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Hierdoor zou ze recht hebben op een ontslagvergoeding van 5 ton. Het ziekenhuis ging in hoger beroep, maar ook het gerechtshof oordeelt dat de vrouw onterecht is ontslagen. Wel valt de ontslagvergoeding lager uit dan een half miljoen: de vrouw heeft volgens het hof recht op 170.000 euro aan ‘billijke vergoeding’. Dit meldt RTL.

In 2020 ging het tijdens een werkoverleg van het ziekenhuislab helemaal mis. Een medisch coördinator liet de klinisch chemicus weten zich aan de vrouw te ergeren. Enkele dagen later kwam haar vader te overlijden, waardoor het incident onopgelost bleef. De clustermanager en zijn collega-managers lieten een maand later weten dat zij zo niet verder wilden. Een verbetertraject moest zorgen voor herstel van de arbeidsrelatie tussen de vrouw en haar collega’s, maar drie dagen later viel  ze uit door een black-out. Ze bleek een zware depressie te hebben. Een herstelde werkrelatie zou tot sneller herstel van de depressie kunnen leiden, maar bemiddelingsgesprekken haalden niets uit. De bedrijfsarts gaf zijn opdracht terug, toen bleek dat het ziekenhuismanagement zijn adviezen in de wind had geslagen. Hij en het UWV drongen aan op terugkeer op de werkvloer, maar de Antonius Zorggroep probeerde haar herhaaldelijk te ontslaan.

Ernstig verwijtbaar gehandeld

De eerste keer was in 2022. Toen stapte de zorggroep naar de kantonrechter voor ontbinding van het contract van de klinisch chemicus. Maar de rechtbank wees dit af vanwege onvoldoende kansen voor herstel. Het gerechtshof in Leeuwarden kwam in hoger beroep met hetzelfde oordeel. Ze kreeg namelijk geen re-integratietraject aangeboden, waardoor ze jarenlang op een zijspoor terechtkwam. In mei oordeelde de rechter dat ze recht had op bijna een half miljoen euro, ofwel drie jaarsalarissen en enkele andere ontslagvergoedingen. Maar omdat het ziekenhuis van mening was dat er niet verwijtbaar is gehandeld, ging het in hoger beroep. Maar wederom is Antonius niet in het gelijk gesteld. “Het hof vindt dat Antonius ernstig verwijtbaar heeft gehandeld waardoor ontbinding van de arbeidsovereenkomst onvermijdelijk werd.”

Schadebedrag verkeerd berekend

Het schadebedrag zou echter verkeerd zijn berekend, waardoor de vrouw geen recht heeft op drie maar op twee jaarsalarissen. Ook mag de werkloosheidsuitkering waarop de klinisch chemicus recht heeft, van het bedrag worden afgehaald. Desondanks moet het ziekenhuis een totaalbedrag van 750.000 euro betalen, mede in verband met de juridische kosten.

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Ziekenhuizen

    Agema overlegt vandaag nog met zorgsector over plotse bezuinigingen

    Gisteren om 17:01
    • Ziekenhuizen

    Zorgcontractering 2025 verder gevorderd dan vorig jaar

    Gisteren om 11:54