22 juni 2016 om 13:49
< 1 min lezen
Bevlogen Lelystedelingen zetten zich in voor bewoners noodopvang
Wethouder Sparreboom heeft op de fiets een aantal activiteiten bezocht, die Lelystedelingen organiseren voor bewoners van de noodopvang.
Zo deed zij de bibliotheek aan en ontmoette de vele taalondersteuners die de Nederlandse taal overbrengen op de volwassen noodopvangbewoners. Dat doen zij met behulp van de Dutch Taalkit, een digitaal oefenprogramma van de bibliotheek, maar vooral door met elkaar te praten. Deze aanpak is uniek in Nederland en heeft landelijk de aandacht.
Vrijwilligers
Daarna fietste de wethouder door naar de Welkom Winkel van het Rode Kruis. Ook daar sprak ze met vrijwilligers en bewoners van de noodopvang. Deze laatsten zetten zich ook in om anderen aan noodzakelijke kledingstukken te helpen. Vervolgens bracht de fietsroute de wethouder naar de Hanzeborg, alwaar ze in Plein 201 van de drie Lelystadse moskeeën een uitnodiging ontving voor de Iftar op 25 juni 2016. Deze eetbijeenkomst ter ere van de Ramadan wordt georganiseerd om bewoners van de noodopvang in contact te laten komen met Lelystedelingen.
Wereldvrouwen
Tot slot maakte de wethouder kennis met de Wereldvrouwen. Zij ontmoeten elkaar twee keer per week in de Hanzeborg. Zij kunnen daar hun verhalen kwijt, maar ook hun vragen over Nederland. Zo zal er binnenkort een voorlichting gegeven worden over het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen. Op 23 juni 2016 zendt Omroep Flevoland een aflevering van ‘Opnieuw beginnen’ uit over een van deze wereldvrouwen.
Actieve burgers
Vrijwel alle activiteiten die voor de noodopvangbewoners worden georganiseerd, staan onder coördinatie van een regiegroep bestaande uit actieve burgers uit alle geledingen van Lelystad. Zij vertegenwoordigen hun eigen achterban (kerken, moskeeën, Rode Kruis, burger initiatief Lelystad, Huis voor Taal, en velen anderen) en worden ondersteund door Welzijn Lelystad. Het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) is de belangrijkste samenwerkingspartner.