28 februari 2019 om 14:07
< 1 min lezen

Campagne tegen grensoverschrijdend gedrag op faculteit geneeskunde VUmc

De faculteit geneeskunde van het Amsterdam UMC, locatie VUmc, start in maart een campagne tegen ongepast gedrag op de werkvloer. De campagne is niet alleen gericht aan studenten, maar spreekt ook opleiders, docenten en andere begeleiders op de faculteit aan. Het is de bedoeling om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken, maar vooral ook om een einde te maken aan dat gedrag. Dit meldt Medisch Contact. 

Op de faculteit hebben de studenten het meeste last van kleinerend gedrag door stafmedewerkers. Maar studenten pesten en intimideren elkaar ook, zo blijkt uit een analyse. “We zien ook dat studenten het moeilijk vinden om daar iets van te zeggen en elkaar daarin te ondersteunen. Maar ook docenten en andere begeleiders hebben moeite om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken”, zegt onderwijsdirecteur Christa Boer.

Empowermenttrainingen 

Studenten melden grensoverschrijdend gedrag vaak niet omdat ze bang zijn voor de reactie van anderen. Soms vrezen ze voor een slechte beoordeling van de docent, opleider of begeleider, als zij zijn of haar probleemgedrag aan de kaak willen stellen. Wie coschappen loopt, heeft nog vaker last van ongepast gedrag door bijvoorbeeld artsen. Hier worden zij tijdens hun studie nauwelijks op voorbereid. Daarom zet de campagne ook actief in op voorlichting aan coassistenten. Bovendien kunnen zij gebruikmaken van empowermenttrainingen. Na de zomer start het Amsterdam UMC met workshops en komt er een symposium. 

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
  • Eva Hermans longeneeslijk
    • Ziekenhuizen

    Eva Hermans (@longeneeslijk) bijna 4 jaar na longkankerdiagnose overleden

    Vandaag om 12:44
    • Ziekenhuizen

    Patiënten tasten in het duister: geen idee van complicaties na prostaatverwijdering

    Vandaag om 11:27