
Doorbraak in cao vvt: zorgverleners beter beschermd tegen onveiligheid
Een mijlpaal voor zorgprofessionals in de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (vvt). NU’91 heeft een akkoord bereikt voor de nieuwe cao, waarin veiligheid eindelijk vooropstaat. Zorgverleners mogen hun achternaam van badges weglaten en hoeven niet meer alleen op huisbezoek als dat onveilig voelt. Een doorbraak waar de vakbond al jaren voor strijd. “Veiligheid moet de hoogste prioriteit zijn”, zegt voorzitter Femke Merel van Kooten. Dit meldt NU’91.
Bij dreigende situaties kunnen zorgverleners de zorg opschorten of zelfs stoppen. Daarnaast wordt veiligheid expliciet opgenomen in een aparte cao-bijlage.
Hogere salarissen en betere vergoedingen
Naast veiligheid gaan zorgverleners er ook financieel op vooruit. Per 1 juli 2025 stijgt het salaris met 4 procent, gevolgd door een verhoging van 3,5 procent een jaar later. De onregelmatigheidstoeslag (ort) wordt gelijkgetrokken met die in de ziekenhuis-cao, wat vooral middeninkomens ten goede komt. Ook de reiskostenvergoeding wordt verhoogd: vanaf 2025 naar 19 cent per kilometer en vanaf 2026 naar 21 cent. De vergoeding voor werkverkeer stijgt naar 23 cent per kilometer voor de eerste 10 kilometer.
Generatieregeling in de maak
Oudere zorgverleners krijgen de kans om 20 procent minder te werken in de laatste drie jaar voor hun pensioen, met behoud van 90 procent salaris en volledige pensioenopbouw. Ook de werkdruk wordt aangepakt: het aantal opkomstdagen wordt begrensd. Parttimers hoeven minder vaak terug te komen, en wie dat toch moet, krijgt 25 euro per extra werkdag.
Meer maatwerk voor gezondheid en scholing
Werkgevers moeten zorgverleners beter informeren over het preventieve bedrijfsarts-spreekuur, ook bij hormonale klachten. Daarnaast vallen nu ook duale hbo-opleidingen onder de ‘lestijd = werktijd’-regeling. De cao loopt vanaf januari 2025 voor 20 maanden.