Dossier oud-profvoetballer op crisisafdeling ggz ongeoorloofd ingezien
Tien medewerkers van een Gelderse ggz-instelling hebben het psychiatrisch dossier van een voormalig oud-profvoetballer ingezien. Zij hadden echter niets met zijn behandeltraject te maken. Mogelijk is informatie uit het dossier gedeeld met vrienden of familie. Inmiddels is een deel van de tien medewerkers berispt, terwijl een ander deel op staande voet is ontslagen. Het is onbekend om welke bekende voormalig voetballer het gaat. Hij belandde in oktober 2024 op de crisisafdeling. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Het gaat om medewerkers van een locatie van GGNet, maar welke locatie is niet duidelijk. De instelling vindt dat de medewerkers zich onprofessioneel hebben gedrag. In een ontslagbrief aan een van de personeelsleden is dan ook te lezen dat de organisatie zulke schendingen van privacy zeer serieus neemt. “Al onze patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat er zorgvuldig met hun (medische) gegevens wordt omgegaan.”
Ontslag met succes aangevochten
GGNet stelt dat de berispte of ontslagen medewerkers wisten dat ze het patiëntendossier van de oud-voetballer zonder behandelrelatie niet mochten inzien. Daarom concludeert de instelling ook dat ze dit uit pure nieuwsgierigheid hebben gedaan. Een 61-jarige vrouw met 20 jaar bij GGNet hoorde van de opname van de voetballer toen ze ziek thuis zat. Desondanks opende ze haar laptop om het dossier direct in te zien. Zij is op staande voet ontslagen, maar vecht dit aan. Met succes, want GGNet zou inderdaad geen duidelijk sanctiebeleid hebben voor het ongeoorloofd inzien van dossiers. Omdat het een eenmalige fout betrof, heeft de rechtbank haar ontslag nietig verklaard. Ze krijgt haar salaris doorbetaalt totdat haar contract formeel eindigt. Ook krijgt ze een transitievergoeding van 21.000 euro.