12 oktober 2017 om 15:28
< 1 min lezen

Eerste bachelors Klinische Technologie denken als arts én technoloog

Nieuwe technologie zoals 3D-printen of sensor-chips veranderen de geneeskunde. Maar ook de operatielamp of stethoscoop kan nog beter, laten de eerste bachelors Klinische Technologie zien in hun afstudeerprojecten. Ze willen zowel het leven van medisch specialisten als van patiënten makkelijker maken met nieuwe techniek. Op donderdag 12 oktober neemt de eerste lichting studenten Klinische Technologie het bachelordiploma in Delft in ontvangst. Dit meldt LUMC.

De TU Delft, de Universiteit Leiden (LUMC) en de Erasmus Universiteit Rotterdam (Erasmus MC) scholen sinds drie jaar gezamenlijk studenten in geneeskunde én techniek, in de bachelor Klinische Technologie. Dat gebeurt op verzoek van de zorg. Medische techniek is steeds belangrijker in ziekenhuizen, revalidatieklinieken en verzorgingshuizen. “Dat is ook nodig vanwege vergrijzing, personeelstekort en stijgende zorgkosten”, stelt Arjo Loeve docent en onderzoeker Biomechanical Engineering aan de TU Delft en coördinator van de eindprojecten Klinische Technologie. “Een operatiekamer zonder klinisch technoloog zal een zeldzaamheid worden. Deze nieuwe medische professionals zorgen ervoor dat techniek optimaal wordt ingezet.” De studenten maakten dit concreet in hun afstudeeropdrachten.
 
“Als klinisch technoloog moet je echt een duizendpoot zijn”, zegt Loeve. “Je hebt een brugfunctie tussen technologie en geneeskunde. Dat betekent dat ‘harde techniek’ je moet boeien, maar ook dat je grondige kennis hebt van geneeskunde én de taal van artsen spreekt.” In de eindprojecten komen al die eisen samen. Zo bedachten studenten een prototype van het chirurgisch polslicht: een reeks led lampjes onder de pols, zodat licht van boven de chirurg niet meer zou hinderen. Ook verdiepte een groep studenten zich in geluidstechniek om de klassieke stethoscoop te ‘isoleren’. Na een groot ongeluk of een ramp kan het omgevingslawaai namelijk oorverdovend zijn. Andere studenten verdiepten zich in botreplica’s uit de 3D-printer. Zij probeerden te ontdekken waar in de productie eventuele vormafwijkingen ontstaan en de grootte daarvan te bepalen. 
 
Vandaag krijgen de ruim veertig studenten Klinische Technologie hun diploma. 
 
Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Ziekenhuizen

    Expositie over de dood in Radboudumc stuit op boze patiënten

    Gisteren om 14:11
    • Ziekenhuizen

    Nieuwe aanpak: chemotherapie direct in bot na verwijdering tumor

    Gisteren om 13:41