Farmacotherapeutisch Kompas ondersteunt zorg op maat beter
Artsen en verpleegkundigen die medicijnen voorschrijven, kunnen nu met het Farmacotherapeutisch Kompas (FK) nog beter hun keuze maken welk middel het beste is voor individuele patiënten. Aan het FK is namelijk informatie toegevoegd over de toepassing van geneesmiddelen bij 6 bijzondere groepen patiënten zoals ouderen, mensen met een leverfunctiestoornis en zwangere vrouwen. Dit meldt Zorginstituut Nederland.
Betere zorg voor de patiënt
Het Farmacotherapeutisch Kompas (FK) is met gemiddeld 100.000 bezoeken per dag en 2,5 miljoen bezochte pagina’s per week een van de veel geraadpleegde websites in Nederland. Gebruikers waarderen het FK zeer, en hebben aangegeven dat ze de behoefte hebben om snel het juiste geneesmiddel te kunnen vinden voor een patiënt die ‘niet standaard’ is. Deze informatie hebben ze nodig om zorg op maat te leveren. Het gaat bijvoorbeeld om ouderen, mensen met een nierfunctiestoornis of leverfunctiestoornis, vrouwen die zwanger zijn of de borst geven, en kinderen.
Toepasbaarheid
Om aan deze wens van gebruikers tegemoet te komen, heeft de redactie van het FK informatie over deze patiëntengroepen verzameld en samengevat in de nieuwe rubriek ‘Toepasbaarheid’. Hierdoor is het bij het voorschrijven van geneesmiddelen makkelijker om rekening te houden met de kenmerken van individuele patiënten uit deze groepen. De nieuwe rubriek is toegevoegd aan 35 groepen met geneesmiddelen die veel worden voorgeschreven zoals pijnstillers, bloeddrukverlagers en antidepressiva.
Tijdbesparing voor de arts
Overzichtelijke informatie in het FK die gericht is op bepaalde groepen patiënten, bespaart ook veel tijd in de spreekkamer. Een arts hoeft nu immers niet meer zelf de informatie bij elkaar te zoeken die nodig is om voor een patiënt de beste keuze te maken. Ook voor studenten geneeskunde en farmacie is het handig om bij het leren voorschrijven en afleveren van geneesmiddelen overzichtelijke informatie te hebben die gericht is op bepaalde groepen patiënten.
Door: Nationale Zorggids