FNV: ‘Bestuurders en toezichthouders Meavita ontlopen verantwoordelijkheid’
De zaak Meavita is voor de FNV pas afgelopen als oud-medewerkers de schade vergoed krijgen die zij bij het faillissement van de thuiszorgorganisatie in 2009 opliepen. Dat is de reactie van de FNV op het nieuws dat bestuurders en toezichthouders van voormalig Meavita een schikking hebben getroffen met curatoren. De FNV vindt het belangrijk dat de bestuurders en toezichthouders hun verantwoordelijkheid nemen en leren van het verleden, zo meldt de vakbond.
Besturen en toezichthouden is belangrijk werk en niet zomaar een bijbaan. Dat heeft de zaak Meavita duidelijk op de kaart gezet, zegt FNV. Dat het zorgconcern failliet is gegaan door wanbeleid is in 2015 vastgesteld door de ondernemingskamer (ook nu de Hoge Raad de zaak terug heeft verwezen naar de ondernemingskamer om een vormfout te herstellen). De procedure duurt inmiddels al bijna 8 jaar. Dat komt mede doordat de bestuurders en toezichthouders veel uitstel gevraagd hebben.
De vakbond heeft de zaak rond het wanbeleid bij Meavita in 2009 aangespannen om compensatie te krijgen voor de zorgmedewerkers. Want: terwijl bestuurders en toezichthouders het zorgconcern failliet lieten gaan, deden de 20.000 zorgmedewerkers gewoon hun werk en bleef de zorg voor de cliënten gewoon doorgaan. Toch werden de zorgmedewerkers gedupeerd. Hun schade varieert van ontslagvergoedingen die in rook zijn opgegaan, tot een verlies aan vergoedingen voor onkosten en overwerk. De FNV heeft inmiddels een schadeclaim ingediend.
Advocaat Arno van Deuzen die de Meavita-zaak voor de FNV voert: “In de schikking die is getroffen is de FNV geen partij. Dus de schadeclaim van de werknemers staat hier buiten. Die blijft dan ook gewoon staan. Nu de curatoren over 1,8 miljoen extra beschikken ziet de vergoeding van die paar ton aan schadeclaims voor voormalig Meavita-medewerkers er wel beter uit. Er is daarvoor nu genoeg geld in kas.”
Door: Redactie Nationale Zorggids