5 september 2016 om 10:21
2 minuten lezen

FNV zet schadeclaim wanbeleid Meavita alsnog door

Bij de Hoge Raad ligt een advies om het vonnis in de zaak Meavita te herzien, waarbij het vastgestelde wanbeleid niet meer ter discussie wordt gesteld. Of dit advies wordt opgevolgd is niet duidelijk, desondanks gaat FNV door met de schadeclaim aan het adres van Meavita. Dat meldt FNV.

“Dat Meavita failliet ging door wanbeleid staat onomstotelijk vast. Zowel in het consistente oordeel van de ondernemingskamer, alsook in het vuistdikke rapport waar onafhankelijke onderzoekers twee jaar aan hebben gewerkt. De FNV stelt de verantwoordelijke bestuurders en toezichthouders financieel aansprakelijk voor de schade die is ontstaan door hun wanbeleid. Die procedure zetten we voort”, zegt FNV-vicevoorzitter Gijs van Dijk.

Eind 2015 heeft de rechter, in een uitspraak van 191 pagina’s, goed en gemotiveerd vastgesteld dat Meavita failliet is gegaan door wanbeleid. Hiermee is voor eens en altijd duidelijk dat besturen en toezichthouden niet zomaar bijbaantjes zijn, maar hard en serieus werk, stelt FNV. Door de zaak Meavita zijn er al over de hele linie scherpere eisen gesteld aan toezichthouderschap. FNV Zorg en Welzijn hoopt dat de betroffen bestuurders en toezichthouders van Meavita iets hebben geleerd van het hele proces, ondanks dat zij een cassatieprocedure zijn begonnen.

Stel dat de Hoge Raad het advies opvolgt, dan is dat volgens de FNV niets meer dan een pyrrusoverwinning van de betreffende commissarissen en bestuurders. Een mogelijke procedure gaat alleen maar over formele zaken, en niet om de inhoud. Dus alle bewijslast ligt er nog gewoon. Advocaat Arno van Deuzen: “We verwachten dezelfde uitkomst. Het gaat dan alleen wel extra tijd kosten. Hierdoor moeten de getroffen zorgmedewerkers nóg langer wachten op schadevergoeding. Maar we hebben altijd al geweten dat dit een zaak van de lange adem is.”

De schade die voormalig medewerkers van Meavita bij de FNV hebben gemeld varieert van ontslagvergoedingen die in rook zijn opgegaan, tot een verlies aan vergoedingen voor onkosten en overwerk. “Vooral bij de mensen die voor Meavita in Den Haag werkten is de schade groot. Sommige vrouwen kregen jarenlang te horen dat ze hun verlof moesten opsparen. Dan konden ze eerder met pensioen. Sommigen hadden 800, 900 uur staan. Dat was allemaal weg”, zegt Gijs van Dijk. 

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Zorgpersoneel

    Personeelstekort in geboortezorg zorgt voor heftige verhalen

    Vandaag om 14:09
    • Zorgpersoneel

    Zeker vier chirurgen HagaZiekenhuis hebben zich ernstig misdragen

    Vandaag om 11:45