FNV: ‘Zorgmedewerkers steeds ongeruster om eigen veiligheid’
Werknemers in de zorg worden met de dag ongeruster over hun eigen gezondheid en veiligheid nu het coronavirus zich steeds meer verspreidt. In een poll van FNV Zorg & Welzijn, onder ruim 5.600 zorgwerkers, geeft nog maar 30 procent aan zich veilig te voelen op de werkvloer. Twee weken geleden was dit nog 50 procent. In de thuiszorg, kraamzorg en gehandicaptenzorg ligt dit percentage zelfs onder de 20 procent. Dit meldt FNV.
De drie meest genoemde redenen zijn het gebrek aan persoonlijk beschermingsmateriaal, onduidelijkheid over de preventierichtlijnen en protocollen die zorginstellingen hanteren en onzekerheid over besmette patiënten of collega’s, omdat er te weinig wordt getest.
Onduidelijke richtlijnen
Bij de vorige tussenstand van de poll gaf nog 80 procent aan dat de werkgever genoeg doet om te voorkomen dat personeel besmet kan raken. Nu is dat nog maar 60 procent. In de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg (ggz) en thuiszorg zegt zelfs minder dan 40 procent dat de werkgever voldoende maatregelen neemt.
Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Werkgevers gaan verschillend om met de richtlijnen van het RIVM en stellen hun eigen maatregelen op. Met gebrek aan beschermingsmateriaal gaan de zorgwerkers vervolgens op pad, want hun patiënten gaan altijd voor. Zolang ze maar anderhalve meter afstand houden, zou dat voldoende moeten zijn. Maar in de praktijk werkt dat natuurlijk totaal niet. De gezondheid van de medewerker, die het virus makkelijk kan verspreiden bij verschillende huisbezoeken, staat hier niet op de eerste plaats.”
Gebrek aan beschermingsmateriaal
Dat de voorraad aan persoonlijk beschermingsmateriaal steeds meer opraakt, blijkt ook uit de antwoorden van de poll. Twee weken geleden gaf 23 procent van de respondenten aan dat er onvoldoende materiaal beschikbaar was. Dat aantal is inmiddels opgelopen tot 52 procent. Vooral buiten de (academische) ziekenhuizen en ambulancezorg is er onvoldoende materiaal: thuiszorg (77 procent), kraamzorg (76 procent), geestelijke gezondheidszorg (76 procent), gehandicaptenzorg (75 procent) en jeugdzorg (66 procent).
Testen van zorgpersoneel
Tenslotte roepen zorgmedewerkers vooral op dat er veel meer getest moet worden. Zeker op plekken waar geen beschermingsmateriaal aanwezig is. Er doen zich nu onveilige situaties voor bij patiënten, collega’s en de werknemers zelf, die tot hoge besmetting kunnen leiden. Zolang niemand wordt getest, kunnen patiënten, collega’s, zorgwerkers en familieleden elkaar blijven besmetten.
Door: Nationale Zorggids