10 februari 2025 om 11:59
2 minuten lezen

Friesland niet voorbereid op nieuwe pandemie

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Friesland is momenteel niet voorbereid op een nieuwe pandemie. Experts waarschuwen voor een dreigende crisis, maar de zorgsector kampt met personeelstekorten en de gevolgen van eerdere bezuinigingen. Recent heeft het kabinet besloten om structureel 300 miljoen euro te bezuinigen op pandemische paraatheid, wat de situatie verder verslechtert. Dit melden Omrop Fryslân en GGD GHOR Nederland.

Everhard Hofstra, arts infectieziektebestrijding bij GGD Fryslân, benadrukt het belang van voldoende personeel: “Als er nu een pandemie komt, gaan we ons stinkende best doen die aan te pakken. Maar we hebben daar mensen voor nodig.” Hij was betrokken bij het eerste coronageval in de provincie op 9 maart 2020 en geeft aan dat de GGD destijds voorbereid was, maar niet in termen van mensen en middelen.

Lineke Kleefstra, sinds 2022 directeur van GGD Fryslân, merkt op dat de organisatie nu meer ervaring heeft, maar nog niet volledig klaar is voor een nieuwe pandemie. Ze wijst op de noodzaak van versterkte samenwerking tussen noordelijke organisaties en het opzetten van een systeem voor snelle opschaling bij uitbraken.

Impact op verpleeghuizen

Bestuurder Jan Maarten Nuijens van KwadrantGroep herinnert zich de zware impact van de coronapandemie op verpleeghuizen. In februari 2021 verloren 14 van de 28 bewoners van een afdeling in verzorgingshuis Berchhiem in Burgum het leven door het virus. Nuijens benadrukt dat er draaiboeken klaarliggen en dat de samenwerking op provinciaal niveau is verbeterd. Echter, hij waarschuwt voor de beperkte houdbaarheid van beschermingsmiddelen en de afhankelijkheid van andere partijen voor de levering daarvan. “Je bent nooit klaar voor een pandemie, maar met alle ervaring van toen zijn we beter voorbereid dan destijds.”

‘Zorgsector heeft veel schade opgelopen’

Voorzitter Femke Merel van Kooten van vakbond NU’91 stelt dat de zorgsector momenteel niet klaar is voor een nieuwe pandemie. “De zorgsector heeft heel erg veel schade opgelopen. Mensen zijn overwerkt, ze zijn mentaal en fysiek uitgeput. We kampen met structurele zorgtekorten. Er is geen geld om op te schalen als dat nodig is.” Ze uit haar zorgen over de bezuinigingen op pandemische paraatheid en roept de overheid op te investeren in zorgpersoneel om de kwaliteit van de zorg te waarborgen.

De recente bezuinigingen op pandemische paraatheid door het kabinet hebben geleid tot kritiek vanuit verschillende hoeken. André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland, vergelijkt de bezuinigingen met “het slopen van de dijken terwijl de storm op komst is” en benadrukt dat Nederland niet voldoende voorbereid zal zijn op toekomstige gezondheidsdreigingen.

Kwetsbaar

Hoewel er stappen zijn gezet om de paraatheid te verbeteren, zoals het plan “Versterking infectieziektebestrijding en pandemische paraatheid GGD’en” en investeringen in 2023 en 2024, blijft de zorgsector in Fryslân kwetsbaar voor een nieuwe pandemie.

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Dossier Corona

    Boete artsen voor off-label voorschrijven hydroxychloroquine gehalveerd

    12 maart 2025 om 11:51
    • Dossier Corona

    Post-covid: meeste patiënten herstellen binnen een jaar, maar niet iedereen

    11 maart 2025 om 09:51

Aankomende evenementen

16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht