KNMT: ministers drukken plan tot inkorten opleiding Tandheelkunde door
15 december 2023 om 12:14
< 1 min lezen

KNMT: ministers drukken plan tot inkorten opleiding Tandheelkunde door

Demissionair ministers Kuipers van Volksgezondheid en Dijkgraaf van Onderwijs hebben in een brief aan de Tweede Kamer laten weten de opleiding Tandheelkunde te willen inkorten. De opleiding moet voortaan niet 6 maar 5 jaar duren. Ze zetten het plan door, ondanks een kritische commissie die heeft aangetoond dat inkorting onverantwoord is en leidt tot risico’s voor de kwaliteit, veiligheid en kosteneffectiviteit van de zorg. Met andere woorden: dit leidt uiteindelijk tot minder gekwalificeerde tandartsen. Dit meldt beroepsvereniging KNMT.

De ministers willen door het inkorten van de opleiding 50 extra opleidingsplaatsen vrijspelen. Daar komen nog eens 36 extra opleidingsplekken bij die worden betaald vanuit het ingekrimpte aantal geneeskundestudenten. Er zullen straks dus 345 plekken beschikbaar zijn voor toekomstige tandartsen. KNMT stelt dat de ministers met dit plan weigeren te investeren in de mondzorg. Er zijn meer tandartsen nodig, maar de overheid wil hier niets aan uitgeven. “En dat terwijl er al jarenlang niet in de opleiding is geïnvesteerd”, zegt voorzitter Hans de Vries van de KNMT.

Onvoldoende gekwalificeerde tandartsen

Universitaire opleidingen en de KNMT hebben een eventuele inkorting van de opleiding onderzocht en komen tot de conclusie dat dit leidt tot onvoldoende gekwalificeerde tandartsen. Na het afronden van de 5-jarige studie zullen zij niet over alle benodigde competenties beschikken. Hier gaan de ministers niet in mee. Zij stellen dat andere landen in de Europese Unie hun tandartsen ook in 5 jaar opleiden en dat hun afgestudeerden ook gewoon in Nederland aan de slag mogen.

Oneerlijke vergelijking

De KNMT vindt niet dat zij de opleidingsduur met andere landen mogen vergelijken, omdat in Nederland preventie bijvoorbeeld een belangrijkere rol speelt en er meer samenwerking is met de algehele gezondheid en welzijn. Buitenlandse tandartsen die in Nederland komen werken, krijgen dan ook intensieve begeleiding en moeten vóór hun afstuderen zo’n twee jaar extra stagelopen. “We moeten tandartsen blijven opleiden die direct aan de slag kunnen en daarvoor zijn die 6 opleidingsjaren hard nodig.” Bovendien: het lerarentekort los je toch ook niet op door een jaartje van de PABO te schrappen, aldus De Vries.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Zorgpersoneel

    Schorsing voor verpleegkundige die seks had en alcohol dronk met verslaafde patiënte

    Vandaag om 12:53
    • Zorgpersoneel

    ‘Leeftijdsdiscriminatie schaadt gezondheid ouderen’

    Vandaag om 09:18