26 april 2016 om 16:04
7 minuten lezen

Koninklijke onderscheiding voor 18 inwoners gemeente Ede en één oud-inwoner

Negentien mensen hebben dinsdag 26 april in Ede een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse Lintjesregen ter gelegenheid van de viering van Koningsdag op 27 april. Het gaat om 18 inwoners van de gemeente Ede en een oud-inwoner van Ede.

Twee inwoners van Ede en een inwoner van Bennekom werden benoemd tot Ridder in de Orde van 
Oranje-Nassau. 15 Inwoners van de gemeente Ede werden onderscheiden als Lid in de Orde van 
Oranje-Nassau. Burgemeester Cees van der Knaap reikte deze onderscheidingen uit. Een oud-inwoner van Ede werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Deze kreeg zij uit handen van commissaris van de Koning Clemens Cornielje.
 
Toespraak
Burgemeester Cees van der Knaap belichtte in een persoonlijke toespraak tot de gedecoreerden hun bijzondere verdiensten voor de samenleving. Dat gebeurde in congrescentrum De Reehorst in Ede in bijzijn van familie en vrienden van de gedecoreerden.
 
Officier in de Orde van Oranje-Nassau:
Mevrouw M.H.H. van Haaren-Koopman, 64 jaar, Lochem (voorheen Ede)
Is achtereenvolgens vier jaar CDA-raadslid en vijf jaar wethouder in de gemeente Ede geweest en was daarna acht jaar gedeputeerde in de provincie Gelderland. Ook was/is zij voorzitter van: Fietsersbond, Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland, Stichting Veren Gelderland, Nederlandse Vereniging van Binnenhavens, Stichting Zero Emissie Busvervoer, Comité van Toezicht GO-EFRO-programma en Stichting Behoud en Instandhouding Commanderij Doesburg. Verder is zij al jaren lid Raad van Advies Koninklijke Burgers Zoo, lid Raad van Toezicht Nederlands Openluchtmuseum, lid Commissie NRC Handelsbladlezers, lid Raad van Economische Aangelegenheden van het Aartsbisdom Utrecht, lid Formule E-Team, bestuurslid World Cycling Alliance en lid Comité van Aanbeveling Stichting Helene Kröller-Müller Fonds. Op dit moment is mevrouw Van Haaren-Koopman wethouder in de gemeente Berkelland.
 
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:
Mevrouw N. Esse-Abdi, 66 jaar, Ede
Zet zich al 20 jaar intensief in voor de Vereniging Afrikaanse Vrouwen Nederland en voor Stichting TIYE International, een nationaal platform waarbij vrouwenorganisaties afkomstig van buiten Europa zich aan kunnen sluiten. Vanaf 1993 biedt zij hulp aan vluchtelingen, met name aan Somalische landgenoten. Ook ondersteunt zij zo nodig anderstaligen. Daarnaast zet zij zich belangeloos in voor Vluchtelingen Werk Ede en is medeorganisator van de Internationale Vrouwendag in Ede. Zij vervult een brugfunctie tussen verschillende bevolkingsgroepen in Ede en is intermediair tussen Somalische Edenaren en zorgaanbieders.
 
De heer dr. J.K. Eweg, 71 jaar, Bennekom
Heeft ruim 42 jaar vrijwilligerswerk verricht op gebied van muziek, in het bijzonder voor de Federatie van Amateur Symfonie Orkesten (FASO). In 1973 heeft hij met Arnold Swillens het FASO Blazersensemble opgericht en was tot 2015 bestuurslid. Daarnaast is hij 20 jaar penningmeester bij het begeleidingsorkest Orchestra Columna. In 2005 werd hij lid van het hoofdbestuur van FASO en is hij tien jaar penningmeester geweest. Hij heeft de organisatie naar een professioneel niveau gebracht en ervoor gezorgd dat de muziekbibliotheek van FASO een goed onderdak kreeg.
 
De heer E.J. Hulsegge, 80 jaar, Ede
Was van 1974 tot 1995 werkzaam als muziekleraar bij ’s Heeren Loo. Hij is medeontwikkelaar van het ‘snoezelen’. De mede door hem ontwikkelde snoezelruimtes zijn breed verspreid in zorginstellingen in binnen- en buitenland. Deze voor geestelijk beperkten effectief gebleken activiteit heeft zich verbreed naar de zorg voor psychiatrische patiënten, demente ouderen, alzheimerpatiënten en mensen met een burn-out. In 1986 was hij medeauteur van het eerste snoezelboek, dat zorgde voor een nieuwe werkwijze in de zorg. Het werd in veel landen uitgebracht. Daarnaast heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het verhogen van de levensomstandigheden van verstandelijk beperkten in Polen door daar ‘snoezelruimtes’ in te richten.
 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau:
Mevrouw G. Braafhart, 69 jaar, Ede
Is ruim 32 jaar als vrijwilliger actief. Jarenlang verleende zij, na het overlijden van haar ouders, mantelzorg aan haar drie verstandelijk gehandicapte broers (twee broers zijn inmiddels overleden). Ze verleent ook mantelzorg aan anderen, aan een ieder die op haar pad komt en die mantelzorg nodig heeft. Daarnaast is zij vrijwilligster bij Zorg- en Dienstencentrum Bethanië in Ede. Ze is ook al jaren collectant voor het Reumafonds en voor Vluchtelingenhulp.
 
De heer G.B. Bruil, 74 jaar, Ede
Was tot 2006 als directeur werkzaam bij (wegen)bouwbedrijf Bruil-Kombex Arnhem en is ruim 45 jaar actief als vrijwilliger. Als directeur zette hij zich belangeloos in voor de ontwikkeling van deze branche. Vanaf 1984 is hij actief voor Rotary Club Ede, met name voor goede doelen door fondsenwerving zoals het Groot Edes Dictee. Andere projecten waar hij een voortrekkersrol vervulde zijn: Oncocar voor Ziekenhuis Gelders Vallei, Voedselbank Ede en kindervakanties met het Rode Kruis voor kansarme kinderen uit Ede. Als voorzitter van de Stichting Golf Renkum heeft hij in 2004 een bij de Veluwe passende golfbaan weten te realiseren.
 
De heer H. Germans, 73 jaar, Bennekom
Heeft ruim 40 jaar vrijwillige activiteiten verricht. Vanaf 1986 is hij ouderling voor de Gereformeerde Kerk Bennekom, de Brinkstraatkerk. Eerder was hij evangelisatie ouderling voor de Gereformeerde Kerk Ede en later de Gereformeerde Kerk Bennekom. Hij was 19 jaar lang organisator en voorzitter van Bennekom Zingt. Hij heeft als vrijwilliger werkzaamheden verricht voor Stichting Shop-id (Oost Europa), het Rode Kruis en Calimero (dagcentrum voor jeugdige met een geestelijke en lichamelijke beperking) van ’s Heeren Loo.
 
Mevrouw W.A.T. Giroldi, 59 jaar, Ede
Leidt al ruim 15 jaar hulphonden op voor Stichting Hulphond Nederland. Honden komen bij haar als ze acht weken oud zijn en het opvoeden neemt één tot anderhalf jaar in beslag. Ze steekt er veel tijd in, zodat de hond kan ‘afstuderen’ en een zwaar gehandicapte er een goede hulp aan heeft. Met het inzetten van een hulphond vergroot de zelfredzaamheid van de eigenaar en wordt de re-integratie in de samenleving bevorderd. Ze deelt haar ervaringen met Hulphond Nederland en als honden in opleiding extra zorg, aandacht, observatie en/of training nodig hebben, is ze altijd bereid te helpen.
 
Mevrouw H.W.W. Huisman-Oosterbroek, 61 jaar, Ede
Heeft ruim 30 jaar mantelzorg verleend aan haar ouders (beiden overleden) en haar broertje die het Down Syndroom heeft. Daarnaast is zij al 15 jaar werkzaam als vrijwilliger namens Johanniter Hulpverlening op de afdeling Oncologie in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Vanaf 2011 is zij als coördinator verantwoordelijk voor alle vrijwilligers die via Johanniter hulpverlening werkzaam zijn binnen Ziekenhuis Gelderse Vallei.
 
De heer ir. J.T. Ligtelijn, 63 jaar en mevrouw G. Ligtelijn-Bruins, 63 jaar, Ede
De heer Ligtelijn is werkzaam als senior projectmanager bij het Maritiem Research Instituut Nederland en mevrouw Ligtelijn-Bruins is wethouder in de gemeente Ede. Daarnaast verrichten zij al meer dan 40 jaar mantelzorg. In 1974 was mevrouw Ligtelijn-Bruins werkzaam bij een kinderhuis, dat ging sluiten. Voor twee kinderen met een beperking was geen opvang voor handen. Het echtpaar besloot ze in huis te nemen. Een van hen wilde liever in een ander kinderhuis wonen. De ander, Eric, bleef bij het echtpaar. Het gezin breidde zich uit met twee zonen en Eric was als een broer voor hen. Toen Eric 12 was ging hij voor speciale zorg wonen in een zorginstelling. Tot op de dag van vandaag is Eric onderdeel van de familie gebleven, komt nog altijd eens in de twee weken logeren en ook wordt het contact met zijn moeder en zus onderhouden.
 
De heer G.H.M. Roes, 71 jaar, Ede
Was tot 2006 werkzaam als manager van de facilitaire dienst bij Victoria Vesta/RVS/ING verzekeringen. Hij begon in 2000 als vrijwilliger bij muziekvereniging OBK Bennekom en maakte de overstap naar de Egerländerkapel Ede en het Enka Mannenkoor Ede. Bij De Medewerker actualiseerde hij de vacatures en hielp hij velen aan een vrijwilligersplek. Bij wijkcentrum De Velder in de Edese wijk Veldhuizen heeft hij de kindervrijmarkt op Koningsdag, Open Tafel voor wijkgenoten en de Herensociëteit Heerenleut opgezet. Mede hierdoor is De Velder een laagdrempelige ontmoetingsplek met onderlinge burenhulp en vriendschap.
 
De heer ir. J. Ubbels, 86 jaar, Ede
Was tot zijn pensioen in 1991 werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek in Ede. Ruim 40 jaar is hij vrijwilliger voor de Stichting Nederlands Tegelmuseum. Hij was 23 jaar secretaris van het bestuur en aansluitend heeft hij zich vele jaren op buitengewone wijze ingezet als vrijwillig medewerker voor de ontwikkeling van het Tegelmuseum in Otterlo en het behoud van de tegels als Nederlands erfgoed. Hij was in 1989 initiatiefnemer en twintig jaar voorzitter van bewonersvereniging De Kerkakkers in Ede.
 
De heer A.H. Verhoeff, 71 jaar, Bennekom
Was directeur van een houtimportbedrijf. Sinds 2010 is hij fieldmanager voor de vereniging Nederpal. Daarnaast is hij 31 jaar vrijwilliger voor de Koninklijke Nederlandse Hockeybond onder meer als bondsscheidsrechter en als voorzitter van diverse commissies. Zeven jaar is hij bestuurslid van Stichting De Vlegeldag en daarvoor was hij zeven jaar actief betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse Koninginnedag in Bennekom.
 
Mevrouw A.A.M. van de Wetering-de Olde, 75 jaar, Ede
Is ruim 37 jaar actief als vrijwilliger. Ruim 13 jaar was ze leidinggevende bij de wekelijkse bijeenkomsten ‘kreatief’ in kerkelijk centrum De Ark in Ede. Jaarlijks werd er vanuit de diaconie een vakantieweek georganiseerd voor gehandicapten en 24 keer was zij tijdens deze intensieve week als vrijwilliger aanwezig. Jaren heeft zij namens de Hervormde Gemeente Ede bezoekerswerk gedaan bij De Gelderhorst, centrum voor oudere doven. Vanaf 1988 verricht zij intensief mantelzorg aan een eenzame weduwe.
 
De heer G. Wichards, 75 jaar en mevrouw G. Wichards-van Maanen, 73 jaar, Wekerom
Verrichten al ruim 40 jaar vrijwillige activiteiten bij de afdeling Geestelijke Verzorging van ’s Heeren Loo. Op locatie de Hartenberg in Wekerom was de heer Wichards tot zijn pensioen beheerder van het kerkgebouw en mevrouw Wichards was tot haar pensioen medewerker in de kledingwinkel. Het echtpaar is behulpzaam geweest bij vele activiteiten zoals de kerkdiensten en de zangavond Oud & Vertrouwd. De heer Wichards is vrijwilliger bij De vuurtoren in Ede, een soos voor mensen met een beperking. Het echtpaar maakt al lang deel uit van het leven van de cliënten van de Hartenberg, voor wie zij van grote betekenis zijn.
 
De heer L.J.M. Wissink, 61 jaar en Mevrouw T.G.M. Wissink-Berentsen, 56 jaar, Ede
Zetten zich al lange tijd in voor zangonderwijs bij Koorschool Midden-Gelderland. Deze is in 1999 door het echtpaar opgericht en is een zang- en kooropleiding voor jongeren van 4 tot en met 23 jaar. Sinds 2009 is het Vrouwen Kleinkoor Orpheus, dat in 1987 is opgericht, een onderdeel van de koorschool. De heer Wissink is dirigent en artistiek leider en mevrouw Wissink zorgt als vrijwilliger al jaren voor de randvoorwaarden. Het huis van echtpaar Wissink is het hart van de koorschool, waar zij beiden enorm veel tijd en energie aan besteden. Daarnaast is de heer Wissink initiatiefnemer en organisator van het Kunstkabinet in Ede.

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Gehandicaptenzorg

    Amsterdam opent subsidie voor toegankelijkere stad

    Vandaag om 09:53
    • Gehandicaptenzorg

    Ieder(in) lanceert petitie ‘Ons Geduld is op’ voor een toegankelijk Nederland

    Gisteren om 09:44