24 mei 2018 om 11:25
< 1 min lezen

Medewerkers gehandicaptenzorg nog steeds veel last van agressieve cliënten

Het merendeel van de medewerkers in de gehandicaptenzorg ervaart nog steeds veel geweld en agressie door cliënten. Zo zegt 70 procent weleens te maken te hebben met slaande, schoppende, bijtende of knijpende cliënten en krijgt 80 procent met enige regelmaat scheldwoorden of dreigementen te horen. In 25 procent van de gevallen bemoeien familieleden of vrienden van een cliënt zich met een situatie, waarin zij zich agressief uiten. Dat meldt CNV Zorg en Welzijn. 

De agressie lijkt met name voort te komen uit onderbezetting op de afdelingen en veel tijdelijke werknemers, zeggen respondenten. Het aantal incidenten neemt toe, maar actie hiertegen wordt nauwelijks ondernomen. Ruim 30 procent van de medewerkers in de gehandicaptenzorg die een melding maakte van agressie, hoorde hier niets meer over.

“Dat is een schokkend resultaat. Als vakbond begrijpen we dat agressie in deze sectro voorkomt, maar wij weigeren om agressie als een normaal verschijnsel te accepteren”, zegt Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn. De vakbond pleit voor meer gekwalificeerd personeel, meer stabiliteit en meer invloed en zeggenschap voor het personeel dat direct te maken heeft met cliënten.

“En wij willen gehandicaptenorganisaties aanspreken op de naleving en uitvoering van gemaakte (cao)-afspraken over veilige zorg. Medewerkers ervaren vooral steun van collega’s en in mindere mate van leidinggevenden. Minder administratie, meer loon, meer collega’s en meer vaste krachten maken de gehandicaptenzorg aantrekkelijker.”

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Gehandicaptenzorg

    Tweede Kamer debatteert over kritisch rapport VN-Verdrag Handicap

    Gisteren om 10:51
    • Gehandicaptenzorg

    Nieuwe genetische oorzaak voor zeldzame verstandelijke beperking ontdekt

    10 december 2024 om 13:50