Normal_1142
Op 26 januari nam Roel Coutinho, directeur Centrum Infectieziektebestrijding bij het RIVM, de NVZ Penning 2010 in ontvangst. De NVZ vereniging van ziekenhuizen reikt deze prijs jaarlijks uit aan die persoon of instelling die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de ziekenhuisbranche. De uitreiking viel samen met de jaarlijkse ontmoeting, een bijeenkomst waarin NVZ haar leden en belangrijke stakeholders ontvangt.

Grieppandemie
Coutinho (1946) viel na het uitbreken van de grieppandemie in 2009 op door de rust en het vertrouwen dat hij uitstraalde. Hij droeg bij aan een duidelijke koers binnen de ziekenhuissector toen een grootschalige uitbraak dreigde. Daarnaast geldt hij als een expert op het gebied van infectieziekten. De jury was dan ook van mening dat hij een voorbeeldfunctie vervult binnen de zorg.

Internationale bekendheid
Coutinho kreeg de prijs uit handen van Roelf de Boer, voorzitter van de NVZ en tevens juryvoorzitter. De Boer prees Coutinho om zijn grote betrokkenheid en internationale bekendheid vanwege zijn vakkennis. ‘Het is niet voor niets dat ook de Wereldgezondheidorganisatie en de VN van zijn adviezen gebruikmaken’, aldus  De Boer. De jury bestaat voorts uit Eduard Klasen, decaan van de medische faculteit van de Universiteit Leiden en bestuurslid van het Leids Universitair Medisch Centrum, en
Jan Kleijne, voorzitter raad van bestuur van Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

Coutinho is de tweede die de onderscheiding ontvangt. De NVZ Penning 2009 werd uitgereikt aan voormalig voorzitter raad van bestuur van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) Geert Blijham.