Normal_246

De Amerikaanse cardioloog Mark Midei wordt ervan verdacht in twee jaar tijd 585 stents te hebben geplaatst zonder dat daar een medische noodzaak voor was.

Midei kwam eerder dit jaar in opspraak toen een lokale krant hem beschuldigde van onnodige ingrepen voor financieel gewin. Dat was voor de commissie Financiën van de Amerikaanse Senaat aanleiding om nader onderzoek te doen. Het verslag van de Senaatscommissie bevestigt nu de vermoedens, zo meldt The New York Times.

Uit de 10.000 stukken die de onderzoekscommissie inzag, blijkt bijvoorbeeld dat Midei in augustus 2008 op één enkele dag 30 stents plaatste. Bij de Abbot Laboratories, de leverancier van de stents, was dat aanleiding voor een klein feestje. De 585 overbodige stents vertegenwoordigen een waarde van 6,6 miljoen dollar. Het staatsfonds Medicare betaalde daarvan 3,8 miljoen dollar.

In maart 2007 publiceerden de onderzoekers van de Courage-trial onder leiding van William Boden in New England Journal of Medicine een onderzoek waaruit bleek dat stents bij stabiele patiënten geen meerwaarde hebben ten opzichte van standaardmedicatie. Voor Midei had die studie geen remmende werking. Voordien plaatste hij 800 stents per jaar. In de jaren na publicatie van de studie steeg dat tot 1200 stents per jaar.

Inmiddels zijn er aanwijzingen dat Midei niet alleen staat met zijn praktijken. Sinds de eerste publicaties in de pers is het aantal geplaatste stents in ziekenhuizen in de regio Baltimore (waar Midei werkte) sterk gedaald. En in de afgelopen maanden werden cardiologen in Texas en Louisiana voor dezelfde praktijken veroordeeld.

Midei had een heel goede reputatie en werd enkele jaren geleden tegen een miljoenensalaris binnengehaald door het St. Joseph Medical Center in Towson (Maryland). Na zijn gedwongen vertrek uit dat ziekenhuis kwam hij als ‘consultant’ op de loonlijst van Abbot Laboratories. ‘Het is goed dat we dat doen, hij heeft ons immers de afgelopen jaren zo vaak geholpen’, schrijft een topman van het bedrijf in een e-mail die de Senaatscommissie boven water kreeg.

Enkele tientallen patiënten hebben inmiddels klachten ingediend tegen Midei.

Bron: Medisch Contact