AMSTERDAM (ANP) - Het wordt voor piloten, medisch specialisten, tandartsen en huisartsen minder eenvoudig om een hypotheek af te sluiten bij ABN Amro. De bank gaat zijn beleid aanscherpen en dat zal ook leiden tot minder hoge hypotheken. Dat heeft John Smeets, hoofd producten van ABN Amro, gezegd in een interview met Het Financieele Dagblad.

De bank gaat niet meer automatisch uit van een gegarandeerde inkomensstijging zoals vroeger het geval was. Dat moet nu onderbouwd worden met meer gegevens. De reden is dat ook deze beroepsgroepen geraakt worden door de economische crisis. ,,De vooruitzichten van de ene piloot zijn niet meer dezelfde als voor de andere piloot. Hetzelfde geldt voor medisch specialisten'', aldus Smeets.

 

ABN Amro ging bij medisch specialisten altijd uit van een inkomensstijging van 10 tot 15 procent. ,,Dat doen we straks niet meer'', aldus Smeets. De bank wil voortaan meer informatie over het inkomen, zoals wat er netto overblijft. Voor de bank speelt ook mee dat de huizen waar deze beroepsbeoefenaren doorgaans in wonen, fors in waarde zijn gedaald de afgelopen jaren.