Normal_449

DEN HAAG - Het kabinet stuit op twijfel bij de PVV over het plan om de duur van de WW bij zieke werklozen in te korten met de duur van de ziekte.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer werd donderdag op verzoek van PVV'er Ino van den Besselaar de behandeling van het plan uitgesteld.

Hierdoor kan de noodzakelijke wetgeving niet op 1 januari ingaan, zoals het kabinet had gepland.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) zegt de vertraging te betreuren, maar volgens hem is het belangrijker dat het plan wordt gesteund door een Kamermeerderheid.


Werklozen stimuleren

Kamp noemde het een belangrijke maatregel om werklozen te stimuleren aan het werk te gaan. Nu zou het nog aantrekkelijk zijn voor werklozen om zo lang mogelijk ziek te blijven, omdat na drie maanden ziekte het recht op WW wordt verlengd met de tijd dat iemand in de ziektewet zit.

Het gaat om een plan van het vorige kabinet dat is overgenomen door het huidige minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV. Maar Van den Besselaar wees erop dat zijn partij zich altijd heeft verzet tegen aantasting van de WW.


Spoeddebat

Bovendien wil hij eerst weten wat de minister vindt van kritiek van de vakcentrale FNV en Landelijke Cliëntenraad (LCR). Of de PVV later alsnog kan instemmen met het plan, hangt volgens Van den Besselaar af van de reactie van Kamp.

PvdA, SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie dwongen nog een spoeddebat af over het onderwerp. Zij verweten de PVV tijdrekken en achterkamertjespolitiek te bedrijven. De oppositie riep in het spoeddebat Van den Besselaar op om in de Kamer in debat te gaan over het kabinetsplan en duidelijk te maken dat zijn partij tegen is, maar daar ging de PVV'er niet op in.


Open vizier

SP'er Paul Ulenbelt: ''U bent van de partij die met open vizier wil strijden en u bent tegen dit plan, dan ga je niet de achterkamertjes in''. Na afloop van een spoeddebat ging Van den Besselaar nog in overleg met Kamp.

De Kamer wil zo snel mogelijk in 2011 de plannen alsnog behandelen. Kamp hoopt dat wetgeving vervolgens per 1 juli volgend jaar kan ingaan. De vertraging betekent volgens hem dan een tegenvaller van 3 miljoen euro. D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya waarschuwde dat als de vertraging langer duurt, dit voor een gat op de begroting van 60 miljoen euro zorgt.

© ANP