Burgemeester De Graaf maakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 3 januari 2011 bekend wie de Nijmegenaar van het Jaar 2010 wordt. Een van de drie genomineerden is Marcel OldeRikkert, hoogleraar geriatrie aan het UMC St Radboud.

De nominatie heeft hij waarschijnlijk te danken aan zijn trekkersrol in het netwerk Zorg & Welzijn voor kwetsbare ouderen, ZOWEL NN. OldeRikkert: ‘Daarmee haalden we als afdeling Geriatrie ruim 6,4 miljoen euro aan subsidiegeld binnen voor innovatie en wetenschappelijke evaluatie. Deze subsidie is gerealiseerd dankzij  intensieve samenwerking met de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, andere zorg- en welzijnsinstellingen in Nijmegen, de Gemeente Nijmegen en de Stichting Maat. Het netwerk blijkt te werken!
Het geld komt uit het Nationaal Programma Ouderenzorg en daarmee kunnen we nu een belangrijke impuls geven aan de innovatie en evaluatie van zorg voor en welzijn van ouderen in Nijmegen en omstreken’.

OldeRikkert en zijn afdeling speelden in 2010 samen met de andere netwerkpartners ook een grote rol bij een ander innovatieproject van ZOWEL NN: Hyves voor ouderen. ‘Dit is een social community-toepassing op internet’, aldus Olde Rikkert. ‘Ouderen uit Nijmegen en omgeving met gezondheids- of welzijnsproblemen kunnen daarmee zelf bepalen welke hulpverleners zij bij hun wel en wee willen betrekken. En vooral welke doelen deze personen voor hen moeten bereiken’.

Andere acties die OldeRikkert ondernam voor de stad waren de Nestorbanken en de zeer goed bezochte open LUX-bijeenkomsten voor ouderen. Voor 2011 heeft hij alweer de Senior city-week gepland in Nijmegen, in het kader van de internationale dag van de oudere.

Nominatie
Er waren 20 kandidaten voor het predicaat ‘Nijmegenaar van het Jaar’, voorgedragen door de burgers van Nijmegen. Een onafhankelijke voordrachtscommissie selecteerde daaruit drie genomineerden.

Meer weten?
Meer informatie over de verkiezing tot ‘Nijmegenaar van het Jaar’ vindt u op de website van de Gemeente Nijmegen.