Normal_951

UTRECHT (ANP) - Medisch specialisten hebben maandagavond officieel ingestemd met een principeakkoord dat hun belangenorganisatie, de Orde van Medisch Specialisten, vorig jaar december heeft gesloten met het ministerie van Volksgezondheid.

Het akkoord heeft waarschijnlijk tot gevolg dat veel artsen minder gaan verdienen. Ook krijgen ze hun werk op een andere manier vergoed. Het ziekenhuis waarvoor ze werken, krijgt een stem in het bepalen van de hoogte van hun salaris. Als ze bijvoorbeeld meewerken aan vernieuwende programma's om de zorgkwaliteit te verbeteren, kunnen ze een bonus krijgen. Volgens de Orde heeft het akkoord als voordeel dat de inkomens van de specialisten meer gelijk worden getrokken.

Veel artsen morden over het akkoord. Toch heeft volgens een woordvoerster van de Orde ongeveer 90 procent van de circa vijfhonderd aanwezige artsen ingestemd. Volgens haar was de opkomst zeer hoog. De orde telt ongeveer 4500 leden die vrijgevestigd zijn, dat wil zeggen niet in dienst van een ziekenhuis. Het akkoord gaat over de toekomst van de vrijgevestigde artsen.