Normal_1285
Alper van Sijl ontvangt de Rheumatology Grant 2011 Op vrijdag 28 januari 2011 is tijdens de jaarlijkse januarivergadering van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) de Rheumatology Grant 2011 uitgereikt aan Drs. Alper van Sijl, arts-onderzoeker reumatologie, werkzaam in Reade (voormalig Jan van Breemen Instituut) en VUmc.

De NVR Rheumatology Grant wordt jaarlijks toegekend aan een jonge onderzoeker op het gebied van de reumatologie en bestaat uit een geldprijs van 15.000 Euro en een oorkonde. De Rheumatology Grant is bedoeld als stimulans voor een jonge onderzoeker om onderzoek uit te kunnen voeren, waarbij verbreding van bestaande onderzoeksinteresses en zelfontplooiing van de onderzoeker op onderzoeksgebied op de voorgrond staan.

Alper van Sijl zal de Rheumatology grant gebruiken voor de financiering van (een gedeelte van) twee nieuwe onderzoeken naar de oorzaak van het in verhoogde mate voorkomen van hart- en vaatziekten bij patienten met reumatoide artritis. Dit betreft ten eerste onderzoek, in samenwerking met de afdeling pathologie van het VUmc, van hartweefsel van patienten met reumatoide artritis, die overleden zijn aan een hartinfarct. Hierbij zal met name onderzocht worden of er sprake is geweest van ontsteking van bloedvaten in het hartweefsel.

Ten tweede zal een onderzoek verricht worden naar ontsteking van bloedvaten bij (levende) mensen met reumatoide artritis door middel van gespecialiseerd PET-scan onderzoek. Hierbij zal ook onderzocht worden of behandeling met ontstekingsremmende medicijnen invloed heeft op ontsteking van de bloedvaten.