Normal_1374

Verpleegkundigen moeten actiever deelnemen aan de dialoog over het beleid van de gezondheidszorg. Dat komt het beleid ten goede, stelt Marjolein Ten Holter. Op 17 februari promoveert zij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam .

Ten Holter bestudeerde de organisatie van de gezondheidszorg en de rol van verpleegkundigen daarin.

Positieve signalen
De promovenda constateert dat bepaalde thema's steeds terugkeren in gesprekken met verpleegkundigen: het belang van goede verpleegkundige zorg, liefde voor het beroep, en professionalisering van de beroepsgroep.

Ten Holter tekende ook kritische signalen op: een hoge werkdruk, de toename van bureaucratie en administratieve lastendruk en het gevoel 'wel betrokken te zijn maar niet betrokken te worden'. De bijdrage van verpleegkundigen aan beleidsontwikkeling op macroniveau is dan ook nog beperkt.

Onafhankelijkheid
Ten Holter benadrukt het belang van deelname van verpleegkundigen aan dialoog over beleid van de gezondheidzorg. Verder stelt zij dat verpleegkundigen moeten samenwerken aan de professionele ontwikkeling van hun vak zonder onderlinge domeinstrijd binnen de beroepsgroep. Ook beveelt ze verpleegkundigen aan om te werken aan hun eigen profilering. Dit ter versterking van de eigen onafhankelijkheid en autonomie.

Lees meer over het onderzoek van Marjolein ten Holter: 'Het woord is aan de zuster'.