Normal_1378

De gemeente Den Haag verlaagt de subsidie van instellingen die hun bestuursleden of directeuren een salaris geven boven € 188.000 per jaar. Voortaan zal het bedrag dat topfunctionarissen meer verdienen dan deze Balkenendenorm, worden gekort op de gemeentelijke subsidie.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad voorgesteld dit vast te leggen in de Haagse Kaderverordening Subsidieverstrekking. De gemeente loopt hiermee vooruit op de landelijke wetgeving, die de minister de mogelijkheid geeft in te grijpen in buitensporige salarissen van (semi-)publieke instellingen.

‘Wij willen daar niet op wachten,’ zegt wethouder Financiën Sander Dekker. ‘Publieke organisaties hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat moet doorklinken in hun beloningsbeleid. De Balkenendenorm is een hele acceptabele norm. Het is een heel mooi en fors salaris.’

Volgens de NOS worden de over-de-topsalarissen vooral bij woningbouwcorporaties en zorginstellingen betaald.

De maat is vol
Sinds een paar jaar moeten (semi-)publieke instellingen inzicht geven in de beloning van topfunctionarissen, als die meer verdienen dan de Balkenendenorm. ‘Het idee was dat de instellingen door die openheid iets zouden doen aan die salarissen,’ zegt Sander Dekker. ‘Dat is helaas niet gebeurd. Kennelijk is het aan deze instellingen voorbijgegaan dat er een hooglopend publiek debat wordt gevoerd over dit soort ‘over-de-topsalarissen’. De maat is nu echt vol. Daarom hebben we besloten in te grijpen.’

Salarisnormen naleven bij subsidie
De maatregel betekent dat instellingen die in Den Haag gemeentelijke subsidie aanvragen, de normen voor salariëring moeten naleven. Dat kan de Balkenendenorm zijn, of een norm die de (semi-)publieke sector zelf heeft opgesteld en door de minister is erkend. In 2009 ging het om 29 medewerkers bij 16 van de circa 500 instellingen die gemeentelijke subsidie ontvangen. Dat is meer dan in 2008.