Normal_1516

In aanloop naar de manifestatie 'Samen sterk voor publiek werk' op donderdag 17 februari op het Malieveld in Den Haag is het gelijknamige manifest al door 30.000 mensen getekend. Via de website publiekwerk.info en schriftelijk via de verschillende bonden zijn deze steunbetuigingen opgehaald. Op basis van de aanmeldingen voor het busvervoer schat de SCO (Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel) ruim 8.000 mensen tussen 13.00 en 15.00 uur op het Malieveld in Den Haag. Dan wordt ook het definitieve aantal steunbetuigingen bekend gemaakt.

Brandweermannen, politiemannen, onderwijzers, beleidsambtenaren, militairen, welzijnswerkers, jeugdzorgmedewerkers, wsw-ers, uwv-ers en nog vele andere werknemers in de publieke sector vragen donderdag om respect en kwaliteit. Zij reageren hiermee op de plannen van het Kabinet om ingrijpend te bezuinigen op de publieke sector.

Het regeerakkoord en de uitgewerkte kabinetsplannen tonen weinig respect voor de werknemers bij overheids- en onderwijsinstanties. Ook de kwaliteit van de publieke dienstverlening staat onder druk. De gevolgen van de bezuinigingen raken iedereen: hoe is de kwaliteit van ons onderwijs als we het met minder leerkrachten moeten doen? Hoe vaak wordt ons huisvuil straks opgehaald? En komt de brandweer nog wel op tijd? Tijdens de manifestatie wordt duidelijk gemaakt hoe waardevol de werknemers in de publieke sector zijn. Daarnaast eisen zij:

- Vrije onderhandelingen
- Marktconforme loonontwikkeling
- Reorganisaties zonder gedwongen ontslagen
- Geen bezuinigingen zonder vermindering van taken

De manifestatie op het Malieveld is het begin van een doorlopende campagne. De vakbonden zullen met verschillende initiatieven aandacht blijven vragen voor het publieke werk.