Normal_1438

Vrijdag heeft Abvakabo FNV haar inzet voor de nieuwe cao voor medewerkers in de ziekenhuizen bekend gemaakt aan de werkgeversorganisatie NVZ.  In december heeft Abvakabo FNV onder de leden gepeild waar de behoeftes liggen. Elise Merlijn, bestuurder Abvakabo FNV: ‘We streven ernaar om een cao af te sluiten die aansluit bij de wensen van alle werknemers in de ziekenhuizen, jong en oud. Bovendien zijn goede arbeidsvoorwaarden en een prettige werksfeer keihard nodig om de komende jaren voldoende werknemers in de zorg te behouden en nieuwe werknemers aan te trekken’. Op vrijdag 18 februari zullen bonden en werkgevers voor het eerst samen om tafel zitten en gaan de onderhandelingen officieel van start.

Jongeren
Medewerkers onder de 35 geven aan veel waarde te hechten aan een vast contract met voldoende uren en aan meer scholingsmogelijkheden. In veel ziekenhuizen hebben jongere medewerkers veelal kleine en tijdelijke contracten. Hierdoor is het voor hen bijvoorbeeld niet mogelijk om een huis te kopen. Jongeren die willen moeten een vast contract kunnen krijgen, vindt Abvakabo FNV.
Zes op de tien medewerkers in de ziekenhuizen geeft aan scholing (zeer) belangrijk te vinden. Voor jongeren geldt dit nog sterker, zeven op de tien jonge medewerkers geeft aan dit (zeer) belangrijk te vinden. Voor jongeren zijn goede scholingsmogelijkheden een belangrijke reden om bij een werkgever te blijven. Abvakabo FNV wil in de cao op instellingsniveau per medewerker een apart scholingsbudget.

Oudere medewerkers
Abvakabo FNV wil afspreken dat medewerkers vanaf 55 jaar niet meer verplicht kunnen worden door de werkgever om nachtdiensten te draaien. Dit moet ertoe bijdragen dat oudere werknemers gezond de pensioengerechtigde leeftijd halen. Dit punt ligt heel gevoelig bij oudere werknemers.

Spitsuurmedewerkers
Werknemers met jonge kinderen geven aan behoefte te hebben aan voorspelbare roosters.
Om werk en privé goed te kunnen combineren is het nodig dat ze weten waar ze aan toe zijn. In de nieuwe cao wil Abvakabo FNV hierover een aantal afspraken maken.

Voor iedereen
Voor alle medewerkers vraagt Abvakabo FNV de lonen per 1 mei 2011 structureel met 2 procent te verhogen. Daarnaast wil de vakbond de eindejaarsuitkering verder uitbouwen om in de toekomst te komen tot een 13 e maand. Ook over de reiskosten wil Abvakabo FNV betere afspraken maken.