Normal_4093

BADHOEVEDORP (Novum) - Het afgelopen halfjaar zijn flink meer uitzendkrachten ingehuurd. Gemiddeld is volgens de marktmonitor van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) het aantal uitzenduren met 8 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2010.

Met name in de in de industriële sector en de techniek nam het aantal uitzenduren toe, respectievelijk met 25 en 12 procent. Het aantal uren dat uitzendkrachten werden ingeschakeld voor administratief werk bleef ongeveer gelijk.

Medische sector omlaag
Grote daler was de medische sector. Het aantal uitzenduren in die sector daalde met 11 procent. De ABU ziet dat zorginstellingen het flexibele werk vaak zelf regelen. "Terwijl wij gespecialiseerde uitzendbureaus voorhanden hebben en veel verplegers op de bank hebben zitten", zegt een woordvoerder van de uitzendkoepel.

Een extra obstakel voor de zorg is dat de btw die de uitzendbureaus in rekening brengen niet aftrekbaar is voor die branche. "Hierdoor zijn wij erg duur", aldus de zegsman. "We zijn in onderhandeling met de fiscus om dit probleem aan te pakken. Gezien de toenemende vraag naar personeel in de zorg lijkt ons dat niet meer dan logisch."

De uitzendbranche is een belangrijke indicator voor de stand van de economie. "We lopen in het afgelopen decennium steeds een jaar voor op de Nederlandse economie", zegt de woordvoerder. "We zagen de uitzenduren al een jaar dalen voordat de recessie in 2008 inzette. De afgelopen vijftien meetperiodes steeg het aantal uitzenduren in de techniek en industrie en inderdaad doen die branches het momenteel goed."

De ABU brengt elke vier weken de ABU-marktmonitor uit. Die geeft een korte terugblik van de ontwikkelingen in uren in de verschillende sectoren van de uitzendbranche.