Normal_2058

Sociale partners in de zorg- en welzijnssector hebben in een brief aan minister Van Bijsterveldt-Vliegenthart van OCW de noodklok geluid over de EVC-procedure (Erkenning van Verworven Competenties).

De manier waarop het Ervaringscertificaat op dit moment uitpakt voor werknemers en voor de branche is volgens de ondertekenende organisaties te beperkt. De organisaties vragen de minister in een Manifest in te grijpen en ervoor te zorgen dat opgedane ervaring verzilverd wordt in een in het beroepsonderwijs erkend diploma of (deel)-certificaat.

Diploma
Voor de sectoren zorg en welzijn en voor de individuele deelnemers is het van groot belang dat dit goed wordt geregeld. Voorop moet staan dat met EVC wordt aangetoond wat werknemers kunnen. De ervaring moet verzilverd kunnen worden in een erkend diploma. Een erkend diploma maakt het mogelijk dat werknemers ook wanneer het nodig is, bijvoorbeeld bij een reorganisatie, makkelijk nieuw werk vinden.

Schoolbanken voorkomen
Wanneer toch blijkt dat bepaalde competenties of vaardigheden ontbreken en een beroepsopleiding gewenst is, moet het traject naar een beroepsdiploma zo kort mogelijk zijn. Corrie van Brenk, vice voorzitter Abvakabo FNV: ‘Om een diploma te halen kan het nu dus voorkomen dat een werknemer weer jaren de schoolbanken in moet en de helft van de tijd les krijgt in vakken en vaardigheden die hij al lang beheerst. Dit is bijzonder demotiverend en kost de maatschappij onnodig veel geld'.

De betrokken organisaties vragen Minister van Bijsterveldt-Vliegenthart de regie te nemen en met de beroepsopleidingen afspraken te maken.

Ander werk
Partijen vinden dat EVC een krachtig instrument kan zijn om werknemers te belonen voor in de praktijk opgedane ervaring en ervoor zorgen dat werknemers makkelijker ander werk vinden, ook buiten de eigen sector. Omdat de verwachting is dat er in de zorg- en welzijnssector de komende jaren veel nieuwe werknemers nodig zijn moet er nu iets gebeuren.

Organisaties die het manifest hebben ondertekend zijn: Abvakabo FNV, FCB, MO-groep WMD, MO-groep Kinderopvang, Jeugdzorg Nederland, Actiz, GGZ Nederland, VGN, NVZ.