Normal_1979
30-plussers, die een MBO-opleiding willen volgen in de zorgsector, kunnen dat blijven doen met subsidie van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). MCA is blij met het continueren van de subsidieregeling. Foreest Medical School kan hierdoor voldoende leerlingen 30-plussers blijven opleiden. Daarmee speelt het instituut in op het dreigende tekort van verpleegkundigen in de zorg.
 
bezoek minister
Op voorstel van minister Van Bijsterveldt heeft het kabinet vrijdag 11 maart een alternatief gevonden voor de subsidie voor 30-plussers in het MBO-onderwijs voor de zorgsector. Eerder dit voorjaar bezocht minister Van Bijsterveldt MCA om van gedachten te wisselen over de toekomstige opleidingen van leerling-verpleegkundigen. Tijdens dit bezoek schetste Elly van der Maat, hoofd verpleegkundig onderwijs, onder meer de problemen die voor 30-plus-studenten in het MBO-onderwijs zouden ontstaan als de subsidie zou worden ingetrokken.
 
motivatie switch
Voor veel 30-plussers zou het vervallen van de subsidie de mogelijkheden om voor een carrièreswitch richting de zorg te kiezen flink beperken. Dat bleek ook bij de “ronde tafel” discussie tijdens het ministerbezoek. Daar overtuigden leerlingen van de MBO-opleidingsvariant Lonneke Baltus en Sharda Esser de minister van hun motivatie voor hun carrièreswitch en wat het voor hen zou betekenen als deze niet mogelijk was geweest. De minister was onder de indruk van het dreigende probleem en gaf aan het plan voor 30-plus in de zorg serieus te gaan bespreken met haar collega van VWS.