Normal_1996
Zoetermeer, 16 maart 2011 Ruim 50% van de Nederlanders ziet de hoge werkdruk als dé belangrijkste reden om niet in de zorg te gaan werken. De zorgsector weet dat er grote personeelstekorten aan gaan komen. Genoeg reden om het imago van de sector sterk te willen verbeteren, voor huidige medewerkers en voor toekomstige medewerkers in de zorg. Daarom is het van groot belang dat heel Nederland kennis maakt met de honderden zorginstellingen in ons land op de Open Dag van de Zorg die zaterdag 19 maart wordt georganiseerd.

Zaterdag 19 maart wordt voor de elfde keer de Open Dag van de Zorg georganiseerd door de samenwerkende arbeidsorganisaties, verenigd in RegioPlus. Vorig jaar bezochten meer dan 500.000 mensen de Open Dag van de Zorg. Joke ter Stege, directeur RegioPlus: "Naar schatting hebben we in 2025 ruim 400.000 medewerkers nodig om aan de zorgvraag te voldoen. De cijfers uit het onderzoek laten zien dat er veel gedaan wordt, maar ook nog veel gedaan moet worden wanneer het gaat om het imago van de zorgsector. Dit geldt voor het behoud van medewerkers in de zorg maar zeker voor de instroom van nieuwe medewerkers. Daarbij dienen alle betrokkenen alle zeilen bij te zetten en waar mogelijk de handen ineen te slaan."

Minister Edith Schippers en Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner vinden de Open Dag van de Zorg erg belangrijk, minister Schippers: "Ik vind het fantastisch dat zo veel organisaties meedoen aan de Open Dag van de Zorg en zo laten zien hoe divers het werk in zorg en welzijn is." Daarom openen zij de Open Dag van de Zorg in hun eigen regio. Minister Schippers bezoekt een woonlocatie voor ouderen in haar woonplaats Baarn en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner bezoekt een dagopvang voor verstandelijk gehandicapten in Haarlem.

Belangrijkste cijfers op een rij uit het onderzoek:


Grootste bezwaar om te werken in de zorg

- 54,9% van de mensen ziet de hoge werkdruk als reden
- 26,8% van de mensen vindt het lage salaris de reden
- 6,9% heeft te weinig affiniteit met de zorg

Belangrijkste drijfveer voor werken in de zorg
- 59,7% van de mensen wil graag met mensen werken
- 32,4% heeft interesse of affiniteit met het vak
- 2,5% ziet veel werkgelegenheid als drijfveer

Wilt u werken in de zorg
- 52,5% wil dat niet
- 23,6% wil dat wel
- 23,9% weet het niet

Voldoende werkgelegenheid in de zorg
- 77,1% van de mensen denkt dat er voldoende werkgelegenheid is
- 14,1% weet het niet
- 8,8% denkt dat er niet voldoende werkgelegenheid is

Wat voor cijfer krijgt de zorg van het Nederlands publiek
- Een 6,7