Normal_2043

Het overleg over een nieuwe CAO UMC is opgeschort tot 21 maart. Werknemersorganisaties willen eerst hun (kader-)leden raadplegen.

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de UMC's worden gevoerd door werkgeversorganisatie NFU (Nederlandse Federatie van universitair medische centra) en de vier werknemersorganisaties Abvakabo FNV, CMHF, AC/FBZ en CNV Publieke Zaak; ook wel de 'Centrales' genoemd.

Lange termijn
In januari en februari is in goed overleg gekeken naar de lange termijn (2018). Op de lange termijn worden de eerder ingezette vernieuwingen van de arbeidsvoorwaarden en -verhoudingen voortgezet. Voorbeelden hiervan zijn het blijven aanbieden van het persoonlijk budget, bedoeld voor de ontwikkeling van medewerkers, meer aandacht voor loopbaanontwikkeling en de vitaliteit en gezondheid van medewerkers.

Nieuwe CAO
In de nieuwe CAO wil de NFU een begin maken met het verder flexibiliseren van de bedrijfsvoering en inzet van medewerkers. Dit heeft gevolgen voor overwerk, bereikbaarheids- en aanwezigheidsdiensten en onregelmatige diensten.

Zware last
Ook heeft de NFU aangegeven in 2011 geen mogelijkheid te zien om de lonen verder te verhogen. Oorzaak hiervoor is het toegenomen financieel zware weer. De loonsverhoging van 3,5 % in 2010 heeft een zware last gelegd op de begroting van de UMC's. Deze loonsverhoging was achteraf gezien ruim en niet passend in het economisch klimaat. Daarbij komt dat door de overheid een groot aantal bezuinigingen is, en nog zal worden, opgelegd.

Voor een meerjarige CAO ziet de NFU wel ruimte om tot een loonsverhoging te komen.

Eerst praten
Werknemersorganisaties hebben aangegeven eerst met hun leden te willen spreken voordat zij verder kunnen onderhandelen. Op 21 maart wordt het CAO-overleg vervolgd.

De huidige CAO blijft van toepassing tot er een nieuw akkoord is.