Normal_2062

De spanning begint op te lopen. De gesprekken vinden plaats in een sfeer die steeds harder wordt. De derde onderhandelingsronde heeft vooral in het teken gestaan van langdurige schorsingen. Abvakabo FNV is van mening dat het mogelijk moet zijn om een cao overeen te komen in een constructieve sfeer en zal daar haar best voor blijven doen. Hierbij zal zij nauw optrekken met de collega's van de andere werknemersorganisaties.

Balans
Voor de bond blijft overeind staan dat er een balans moet komen tussen wensen van werkgevers en werknemers. Het kan niet zo zijn dat werkgevers blijven zenden over hun verslechteringvoorstellen en afspraken maken die leiden tot een andere intentie over het levensfasebeleid, waarbij de tijd voor tijd-component onder druk komt te staan, ligt bij ons moeilijk. Hetzelfde geldt voor het wijzigen van de huidige wachtgeldregeling en het opschroeven van de flexibiliteit van werknemers, o.a. door de diensten van maximaal 10 uur op te trekken naar in te roosteren diensten van 12 uur.

13de Maand
Abvakabo FNV blijft staan voor afspraken die leiden tot boeien, behouden en binden van medewerkers. Daarbij hoort duurzame inzetbaarheid, opleiden en ontwikkelen en fatsoenlijke beloning. Concreet betekent dit dat Abvakabo FNV de lonen wil verhogen en de eindejaarsuitkering wil optrekken naar een 13de maand. Dat het verbetering wil in de reiskostenvergoedingen, heldere naleefbare afspraken wil over de besteding van de scholingsbudgetten en dat het via afspraken rond arbeids- en rusttijden meer zekerheid wil over de inzet van medewerkers, waarbij voor ouderen geldt dat zij opnieuw slechts op basis van vrijwilligheid te werk kunnen worden gesteld in de nachtdienst.

Voorstellen
De werkgevers willen in het volgend overleg, dat staat gepland op 30 maart, komen met een integraal voorstel op basis van hun voorstellen en die van de bond. Die laatste kijkt hier vol verwachting naar uit. Alleen dan weet de bond of het op korte termijn tot een succesvolle en aanvaardbare cao zal komen. Op basis van het overleg van vandaag blijft dat slechts gissen.