Normal_2083

Artsen moeten een collega persoonlijk aanspreken als ze signalen zien van mogelijk disfunctioneren. Dit zegt artsenfederatie KNMG in reactie op een uitzending van Tros Radar. KNMG-voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman: "We moeten zorgen voor inburgering van de gedragsregel dat je elkaar aanspreekt op mogelijke missers."

In de uitzending van Tros Radar op 21 maart jl. werd ingezoomd op de rol van collega-artsen van een orthopeed van het Waterlandziekenhuis. De KNMG heeft in gedragsregels vastgelegd wat van artsen mag worden verwacht bij het omgaan met incidenten, fouten en klachten.

KNMG-voorzitter Kruseman: "De vuistregel is dat artsen collega's moeten aanspreken als ze signalen zien van fouten of disfunctioneren, hoe moeilijk dat ook is. Ook moet je afspraken maken in groepsverband over de aanpak van disfunctioneren en het inschakelen van een hoger niveau. Het tijdig en actief bespreken van signalen kan een onveilige en steeds moeilijker oplosbare werksituatie voorkomen. Tegelijk weten we dat een cultuuromslag nodig is om deze gedragsregel te laten inburgeren."

Omslag naar openheid
"Er is durf voor nodig, want de angst bestaat dat als je je mond opendoet, jij degene bent die straks bungelt", aldus Kruseman. "Maar steeds meer artsen beseffen dat openheid leidt tot het behoud van een goede werksfeer en tot vertrouwen van patiënten. En dat vormt het begin van de cultuuromslag." De medische wereld werkt hard aan meer openheid. De meeste instellingen kennen inmiddels een Commissie Vermoedens Disfunctioneren Specialisten. Opleiding en trainingen in feedback, intervisies, functioneringsgesprekken en feedback vragen aan patiënten worden steeds meer gemeengoed.

De Orde van Medisch Specialisten stelt normen via diverse modelreglementen. En de huisartsenvereniging LHV komt in april met een Modelprotocol disfunctioneren in de huisartsenpraktijk, een leidraad waarin stap voor stap wordt aangegeven hoe artsen het beste kunnen handelen.

Samen verantwoordelijk
Ook bij visitaties door de medisch wetenschappelijke vereniging wordt gekeken naar mogelijk disfunctioneren. De uitkomsten worden tegenwoordig gedeeld met de raad van bestuur. Kruseman: "Een paar jaar geleden was dit nog ondenkbaar. Er worden belangrijke stappen gezet, al zouden we natuurlijk wensen dat het morgen allemaal al goed geregeld was. We moeten van eilandjes en individueel werken naar een besef van gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daar maakt het elkaar aanspreken onderdeel vanuit."

Meldplicht
De VVD stelde in de uitzending voor om de gedragsregels van de KNMG tot wet te verheffen. Volgens de artsenfederatie voegt dit niets toe. Kruseman: "De gedragsregels van de beroepsgroep zijn al verplichtend. Je kunt er als arts op worden aangesproken, bij de onafhankelijke tuchtrechter, door de raad van bestuur van de zorginstelling en door de inspectie voor de gezondheidszorg."