Normal_2086

Geen bevroren lonen en afschaffing van de onregelmatigheidstoeslag voor werknemers van de UMC's. Dat is de uitkomst van het laatste gesprek tussen de bonden en werkgevers. De weg is weer vrij om verder te praten over een nieuwe cao.

Namens de werkgevers had de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) een maatregelenpakket voorgesteld waarin onder andere de onregelmatigheidstoeslag kwam te vervallen en de lonen werden bevroren. De gezamenlijke vakbonden organiseerden daarop cao-bijeenkomsten met het personeel van alle acht universitair medische centra, waar ook een petitie tegen het voorstel getekend kon worden.

Een verstandig besluit
Het grootschalige personeelsprotest leidde rechtstreeks tot het intrekken van de NFU-voorstellen. "Een verstandig besluit van de werkgevers", aldus Marthy Schuurman, onderhandelaar namens Abvakabo FNV. "Het pakket aan voorstellen dat er lag was voor het personeel volstrekt onacceptabel. Tijdens onze rondgang werd ons dat afgelopen weken oorverdovend duidelijk: stampvolle zalen en ruim 15.000 handtekeningen tegen zo'n dramatisch inkomensverlies."

Half mei worden de gesprekken tussen NFU en de vakbonden (Abvakabo FNV, CMHF, AC/FBZ en CNV Publieke Zaak) over vernieuwing van de cao voortgezet. De acht UMC's hebben een gezamenlijke cao die geldt voor in totaal 60.000 medewerkers.