Normal_2482

Tijdens de internistendagen in Maastricht op woensdag 13 april ontving prof. dr. Jos W. M. van der Meer de Hijmans van den Berghpenning.

Deze gouden legpenning reikt de Nederlandse Internisten Vereniging iedere vijf jaar uit aan een internist wegens zeer bijzondere verdiensten op het gebied van de interne geneeskunde.

Wetenschappelijk werk
Jos van der Meer is internist en hoofd van de afdeling Algemeen Interne Geneeskunde in het UMC St Radboud. Hij is een van de meest productieve klinisch onderzoekers van Nederland met meer dan 600 belangrijke wetenschappelijke publicaties op zijn naam.

Zijn wetenschappelijk werk, onder meer op het gebied van infectieziekten en immunologie, is innovatief, varieert van fundamenteel tot klinisch, en heeft vaak belangrijke implicaties voor de internistische patiëntenzorg. Aldus de Nederlandse Internisten Vereniging.

Kwaliteit
Naast de kwantiteit is ook de kwaliteit van zijn werk indrukwekkend, met recent nog een hoogstaand artikel in het toonaangevende tijdschrift New England Journal of Medicine. Zijn wetenschappelijke interesse is breed, zoals ook blijkt uit zijn positie als vice-president van de KNAW.

Een groot aantal onderscheidingen viel hem ten deel, waaronder Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw en de Zilveren Radboud Universiteitspenning. De laatste is slechts drie keer uitgereikt in de geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Voorbeeldfunctie
Jos van der Meer is niet alleen een uitmuntend onderzoeker, maar ook een uitermate deskundig clinicus en een zeer inspirerend docent. Hij heeft als opleider interne geneeskunde vele jaren een voorbeeldfunctie vervuld voor assistenten. Slechts enkelen zijn in staat om de drie academische kerntaken tegelijkertijd op zo'n hoog niveau uit te oefenen, en dat nog naast belangrijke bestuurlijke en beleidsmatige functies binnen en buiten Nederland. Het UMC St Radboud is trots op deze bijzondere prijs voor deze bijzondere persoon.

Het is voor de 11e keer in de geschiedenis van de Nederlandse Interne Geneeskunde dat de Hijmans van den Berghpenning is uitgereikt.