Normal_2212
Op vrijdag 25 maart 2011 vierde de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie (NVDV) haar 115 jarig bestaan. Daarmee is de NVDV een van de oudste wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten van Nederland.

Ter gelegenheid van dit 23e lustrum werd tijdens de 323e huishoudelijke vergadering de Mendes da Costa penning uitgereikt aan Prof. P.C.M. (Peter) van de Kerkhof. De Mendes da Costa penning wordt ieder lustrumjaar uitgereikt aan een persoon die zich op bijzonder wijze heeft onderscheiden met wetenschappelijk onderzoek van de dermatologie.

Mendes da Costa was van 1898 tot 1930 hoogleraar dermatologie in Amsterdam, en was in 1896 een van de oprichters van de NVDV. In 1921, bij het 25 jarig bestaan van de vereniging werd het Teljer fonds opgericht, ter bevordering der studie van dermatologie en venerologie. Dit Teljer fonds bestaat nog steeds en reikt al jaren als stimulans voor onderzoek de Mendes da Costa penning uit.

Prof. van de Kerkhof is sinds 1993 hoogleraar dermatologie van het UMC St.Radboud te Nijmegen. Hij krijgt de prijs voor zijn hele wetenschappelijke oeuvre. Van de Kerkhof heeft meer dan 540 wetenschappelijke publicaties in peer reviewed magazines op zijn naam staan, en heeft inmiddels 55 promovendi naar de doctorstitel geleid. Dat is bijna 3 per jaar, het hoogste gemiddelde van alle hoogleraren dermatologie in Nederland. Hij is internationaal betrokken bij diverse wetenschappelijke tijdschriften en actief in internationale Wetenschapsraden en Verenigingen zoals de European Academy of Dermatology en Venerology (EADV).

Tijdens dezelfde vergadering werd door het bestuur bekend gemaakt dat de NVDV zich officieel kandidaat heeft gesteld voor de organisatie van het grote jaarlijkse Europese dermatologencongres van de EADV in 2014 in de RAI in Amsterdam. In 1999 was Amsterdam al eerder gastheer van dit congres.