Normal_2452

GroenLinks is teleurgesteld in de brief van het kabinet over extra verpleegkundigen in de ouderen- en verpleegzorg. De brief is te onduidelijk over de tussendoelen en blijft onduidelijk over of er wel echt 12.000 extra verplegers bij komen.

Tweede Kamerlid Linda Voortman wil in het door haar aangevraagde spoeddebat met staatssecretaris Velthuijzen-Van Zanten precies weten hoeveel verpleegkundigen erbij komen en hoe het kabinet hiervoor gaat zorgen.

Ongerust
Voortman: "Ik blijf nog steeds ongerust. Nergens in de brief staat: u krijgt er 12.000 verpleegkundigen bij. De staatssecretaris hamert er vooral weer op hoe moeilijk het is om meer handen aan het bed te krijgen."

De brief ademt een sfeer van 'gaat u maar rustig slapen, die verzorgenden komen er vanzelf.' Ondertussen erkent het kabinet dat het tijd kost om extra mensen erbij te krijgen. Als het vooral om nieuwe mensen gaat komen de eerste verzorgenden er op z'n vroegst pas in september 2014. Zelfs als dit kabinet de rit uit zit, is de kabinetsperiode dan al bijna voorbij.

Concreter plan
Voortman blijft dus aandringen op een conreter plan. Een nulmeting, tussendoelen en de garantie dat er uiteindelijk 12.000 volwaardige verzorgenden bijkomen.

"De staatssecretaris heeft in mij een bondgenoot om dit doel te bereiken. Gedoogpartner PVV kan er zijn voordeel mee doen dat wij hier zo'n probleem van maken. Zolang dit boven de markt blijft hangen blijf ik me hiermee bemoeien."