Normal_2532

Abvakabo FNV is het in grote lijnen eens met de aanbevelingen van de commissie-Gunning.

De onafhankelijke commissie werd direct na de zedenzaak in Amsterdam ingesteld door de Burgemeester van Amsterdam, met als opdracht te onderzoeken hoe de Amsterdamse zedenzaak in de kinderopvang kon plaatsvinden en welke lessen eruit kunnen worden getrokken.

Abvakabo FNV is vooral blij met de aanbeveling dat er een ‘striktere interpretatie en aanscherping van de beroepskracht-kindratio moet komen, zodat in kinderdagverblijven altijd twee volwassenen de kinderen in een groep kunnen zien of horen'.

Regels overtreden
De vakbond vindt al langer dat alleen staan op de groep niet toegestaan zou moeten zijn volgens de regels. Nu is dat nog een aantal uur per dag toegestaan. Onderzoek van Abvakabo FNV uit 2010 laat zelfs zien dat in veel gevallen deze regels worden overtreden en pedagogisch medewerkers dus nog langer alleen op een groep staan. Pedagogisch medewerkers hebben met de huidige beroepskracht-kindratio niet het gevoel kinderen voldoende veiligheid te kunnen bieden.

Risicosignalen
De commissie pleit ook voor meer aandacht voor het signaleren van kindermisbruik en het ondernemen van actie hierop door verschillende partijen. Er wordt een belangrijke rol toegedicht aan kinderopvangorganisaties om risicosignalen serieus te nemen en er actie op te ondernemen: ‘Cruciaal is dat het management van kinderdagverblijven bij dergelijke gebeurtenissen en vermoedens er alles aan doet om de feiten boven water te krijgen en geen open einden te laten bestaan'.

Cultuur en zeggenschap
Abvakabo FNV benadrukt daarnaast dat kinderopvangorganisaties ook een grote rol hebben in het creëren van een open cultuur waarin medewerkers zich veilig voelen om vermoedens van seksueel misbruik en kindermishandeling aan te kaarten en daarin serieus genomen worden. Nu hebben medewerkers onvoldoende zeggenschap.

De bond denkt dat cultuur en zeggenschap belangrijker zijn, dan meer hoger opgeleiden in de branche, zoals de commissie voorstelt. Hoger opgeleid personeel betekent niet automatisch dat signalen eerder worden gemeld. Meer aandacht voor het signaleren van kindermishandeling en seksueel misbruik in de huidige opleidingen is wel van groot belang, aldus Abvakabo FNV.

Afname kwaliteit
Marktwerking wordt door de commissie niet ter discussie gesteld. Volgens Abvakabo FNV zorgt marktwerking voor extra risico's. Geld is in de sector te leidend geworden bij de bedrijfsvoering van kinderdagverblijven. Het systeem van zelfregulering en onvoldoende handhaving hebben gezorgd dat de kwaliteit afneemt.

Direct actie
Abvakabo FNV vindt dat de betrokken partijen de aanbevelingen op korte termijn moeten overnemen. Directies van kinderdagverblijven kunnen volgens Abvakabo FNV direct actie ondernemen.