Normal_2439

De eerste Vacaturemonitor Doktersassistenten van 2011 bevestigt nogmaals het tekort aan gediplomeerde doktersassistenten.

Vooral de gemiddelde tijd die nodig is om een vacature te vervullen is gestegen. Een belangrijke oplossing voor dit tekort is het vergroten van het aantal beschikbare stageplaatsen.

Belangrijkste uitkomsten vacaturemonitor
De vacaturemonitor meet per regio hoe groot het arbeidsmarktprobleem voor doktersassistenten is. In 2010 is de vacaturemonitor voor het eerst uitgevoerd. De belangrijkste uitkomsten van het eerste kwartaal van 2011:

-Vanaf juni 2010 tot februari 2011 nam het percentage vacatures bij doktersassistenten toe tot 4,4%. Het percentage ligt echter nog onder het niveau van februari 2010 (4,7%).
-De gemiddelde tijd die nodig was om een vacature te vervullen is de afgelopen periode toegenomen van 68 dag in juni 2010 tot 82 dagen op dit moment.
-De toename van de instroom van het aantal BBL-ers, die zich in veel regio's aftekent, wijst er op dat er ook steeds meer buiten de traditionele doelgroepen naar aanbod wordt gezocht.
-De vacaturegraad is, evenals in oktober en juni 2010, met 5,2% in oktober het hoogst bij de huisartsenpraktijken. Bij de huisartsenposten is de vacaturegraad 2,7%. Binnen de gezondheidscentra is een stijging van de vacaturegraad te zien. Ten opzichte van de vorige metingen is de vacaturegraad met 3,5% hoog te noemen.
-Wanneer we de regionale verschillen bekijken dan is te zien dat het hoogste percentage vacatures zich voordoet in regio Noordwest. Ook in Oost is het percentage vacatures toegenomen in vergelijking met de metingen oktober en juni 2010. De regio's Midden,Noord en Zuidoost laten een daling zien in de vacaturegraad.

Campagneteam Doktersassistent
De vacaturemonitor wordt uitgevoerd in opdracht van het Campagneteam Doktersassistent. Het Campagneteam werkt aan oplossingen voor het tekortop de arbeidsmarkt van doktersassistenten.

Bron:LHV