Normal_2462

Medewerkers van Viva Zorggroep zijn afgelopen maandag tegengehouden door beveiliging. De medewerkers waren op weg naar een vergadering van de ondernemingsraad over de aangekondigde loonsverlaging en gedwongen ontslagen.

De ondernemingsraad (or) heeft de kant van de werkgever gekozen: ontslag en loonsverlaging is onvermijdelijk. Om de medewerkers over dit voorgenomen advies te informeren, organiseert de or deze week vijf vergaderingen.

"Wij zijn de Thuiszorg"
Ruim 140 leden van Abvakabo FNV en de actiegroep 'Wij zijn de Thuiszorg' besloten hierop afgelopen maandag naar het hoofdkantoor te gaan om hier kritisch over in debat te gaan met de or. Om met één stem te laten horen dat de medewerkers het niet eens zijn met het advies van de or. De or stond echter geen enkel tegengeluid toe en had bodyguards ingehuurd (nota bene op kosten van de werkgever) om de medewerkers tegen te houden.

Weigering
De medewerkers kozen er voor om de veiligheidsmensen niet over te lopen maar vroegen de or naar buiten te komen en daar de uitleg te geven. Dit weigerde de or. Zij bleven binnen en vergaderden daar met een paar medewerkers. De buitengesloten werknemers belegden zelf een vergadering en spraken onder andere af om nog een keer terug te komen bij het hoofdkantoor.

Met de weigering om met de eigen achterban te praten, verloor de or legitimiteit. De or durft niet onder ogen te zien dat de ontslagaanvraag absoluut onaanvaardbaar is, aldus Abvakabo FNV.