Normal_2491
Eenderde van de medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen werkt regelmatig 's avonds en 's nachts met minder collega's dan vereist. Eenzelfde percentage werkt regelmatig met onervaren of onvoldoende opgeleide collega's. In de ziekenhuizen geeft een op de vijf medewerkers aan in de avonden of nachten regelmatig met minder dan het vereiste aantal collega's of met onvoldoende opgeleide collega's te werken. Dit blijkt uit de zorgbarometer van Abvakabo FNV.

In het onderzoek dat in de maanden februari en maart onder ruim 2.000 leden van Abvakabo FNV in de zorg is de werknemers gevraagd naar roosters, arbeidstijden en mogelijkheden voor verlof. Aan het onderzoek deden 1355 medewerkers uit de zorg mee.

Een greep uit de resultaten:
Cijfers wijzen op tekort aan medewerkers
Ondanks dat er geen vragen over zijn gesteld, geven de onderzoeksresultaten aan dat er sprake is van een tekort aan personeel. Zo geeft een kwart aan dat regelmatig diensten te draaien met te weinig of met onervaren of onvoldoende opgeleide collega's. In de VVT (onder ander verplegings- en verzorgingshuizen) is dit percentage nog hoger.

Bij eenderde van de medewerkers komt het vaak of altijd voor dat hun rooster door ziekteverzuim op de afdeling verandert. Bij eenderde van de medewerkers verandert het rooster vaak of altijd door ziekteverzuim op de afdeling. Bij eenderde gebeurt dit soms en bij nog eens eenderde zelden of nooit. Alleen de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) wijkt hierin af. In de GGZ verandert het roosters vaak of altijd bij een op de vijf medewerkers. Bij de helft van de medewerkers komt het zelden of nooit voor dat het rooster door ziekteverzuim verandert.

Voor een op de vier medewerkers is het heel slecht mogelijk om op het gewenste moment vakantiedagen op te nemen. Gemiddeld is het voor een kwart van de werknemers in de zorg (heel) slecht mogelijk vakantiedagen op te nemen op de momenten dat zij dat willen. Voor de ziekenhuizen geldt dat zelfs voor eenderde van de werknemers.

Cao-onderhandelingen
Abvakabo FNV zal de resultaten melden in de cao-onderhandelingen, die op dit moment gevoerd worden voor de medewerkers in de Ziekenhuizen, in de Gehandicaptenzorg en in de Geestelijke Gezondheidszorg. Elise Merlijn: 'De komende jaren zijn er heel veel mensen nodig in de zorg, goede arbeidsvoorwaarden zijn cruciaal om mensen in de zorg te behouden en nieuwe mensen aan te trekken. Verder moeten medewerkers zorg van voldoende kwaliteit kunnen leveren'.

Meldpunt onverantwoorde zorg
Sinds afgelopen najaar kunnen werknemers in de VVT (onder ander verpleging- en verzorgingshuizen) op de website van Abvakabo FNV situaties melden die duiden op onverantwoorde zorg. In juni zal Abvakbao FNV de resultaten hiervan bekend maken. Dit zal tegelijk gebeuren met de uitkomsten van de volgende zorgbarometer, die in het teken zal staan van de kwaliteit van de zorg.

Over de zorgbarometer
De Abvakabo FNV zorgbarometer is een kwartaal onderzoek binnen de zorgsector. Het onderzoek wordt afgenomen onder een zorgpanel van ruim 2000 werknemers in de verschillende zorgsectoren; ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg.