Normal_2740

"Er is geen tekort aan mensen, maar een tekort aan instellingen waar mensen willen werken". Dat is de slogan die voortkomt uit een pilotprogramma ‘Excellente Zorg' van de beroepsvereniging van zorgprofessionals.

Als je als zorginstelling de ruimte biedt aan mensen om hun eigen werk in te delen, om zeggenschap te hebben en carrièremogelijkheden, als je de mensen aan het bed serieus neemt, dan zul je zien dat mensen daar graag willen werken, en ook blijven werken. CDA-kamerlid Sabine Uitslag refereerde dan ook naar dit onderzoek, deze week tijdens een debat in de Kamer over het voornemen van het kabinet om 12.000 extra mensen aan de slag te helpen in de zorg.

Kern van de zaak
Uitslag: "Die slogan is wat ons betreft de kern van de zaak. Het programma Excellente Zorg heeft onderzocht dat de succesfactor voor het vasthouden van werkers in de zorg, liggen in met name kenmerken als 'werken met vakbekwame collega's', 'een goede relatie met artsen', 'voldoende personeel', en 'support van de direct leidinggevende'. Dit zijn dan ook punten die het CDA graag uitgewerkt ziet in het plan van aanpak van het kabinet."

Het Kamerlid bood de minister een boek aan van Reinier van Arkel waarin verpleegkundigen vol passie vertellen over hun band met hun werk en met de patiënten. "Het is een prachtig boek, met verhalen vol hoop en vertrouwen in de mensen op de werkvloer."

Belemmeringen
Uitslag vroeg de staatssecretaris ook, om na te gaan welke belemmeringen er nu zijn om twee beroepen in de verzorgende sfeer te combineren. "In de zorg is er 's ochtends een piek, als mensen gewassen en verzorgd moeten worden. Maar bijvoorbeeld in de middag zijn er veel mensen nodig in de kinderopvang. We horen geluiden van mensen in die sectoren die meer zouden willen werken, maar dat niet kunnen hun huidige baan. Maar bij het combineren van banen, zitten er financiële en administratieve drempels. We zouden graag zien dat de belemmeringen opgelost worden, en dat de staatssecretaris kijkt of ze deze combi-banen actief zou kunnen bevorderen."

De minister heeft toegezegd dat ze de kernmerken uit het onderzoek Excellente Zorg zal meenemen bij het plan van aanpak, en dat ze gaat bekijken hoe de combi-banen gestimuleerd kunnen worden.