Normal_2616
De internisten Jan ter Maaten en Tycho Olgers van de Centrale Spoed Opvang (CSO) ontvingen op 15 april tijdens de Nederlandse Internisten Dagen de JNIV Opleidingsprijs 2011. Zij kregen de prijs voor de SBMS-cursus (Systematische Benadering Medische Spoedsituaties) die zij ontwikkelden. De prijs bestaat o.a. uit een bedrag van € 5.000,00 en wordt elke twee jaar door de JNIV uitgereikt.

De SBMS-cursus bereidt artsen in opleiding tot specialist voor op het werken op de spoedopvang. Tijdens een intensieve praktijktraining in het Skills Center van het UMCG, trainen zij een gestructureerde benadering van de acuut zieke patiënt volgens de ABCDE-methode (Airway, Breathing, Circulation, Disability, Exposure/Environment).De cursus blijkt een goede voorbereiding te zijn en komt de patiëntenzorg ten goede.

Er is veel belangstelling voor de cursus. Internisten in opleiding uit andere ziekenhuizen nemen deel aan de cursus en ook andere specialisten in opleiding die op de spoedeisende hulp diensten doen (neurologie, cardiologie, longziekten) hebben belangstelling getoond of nemen al deel. Specialisten die diensten doen op de CSO in het UMCG volgen deze cursus inmiddels ook. Daarnaast worden opleiders uit de regio getraind om deze kennis aan hun assistenten over te dragen.

De jury van de JNIV Opleidingsprijs selecteerde deze cursus omdat er een duidelijke behoefte bestaat onder beginnende artsen voor deze specifieke training. Daarnaast is de cursus praktisch uitgewerkt met scenariotrainingen in een skillslab en met twee dagen cursuslengte relatief makkelijk te implementeren. De enthousiaste wijze waarop de SBMS-cursus wordt gegeven werd met name genoemd bij de uitreiking van de prijs.
 
De NIV heeft de prijs ingesteld om artsen die worden opgeleid tot specialist (AIOS) te stimuleren tot een kritische beoordeling van hun eigen opleiding en het identificeren van excellente opleidingsinitiatieven.