Normal_2648
Woensdag 27 april wordt op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) door Marcelis Boereboom, Directeur-generaal Langdurige Zorg, bekend gemaakt wie de winnaar is van de Zorgheldenverkiezing 'Werken in de Zorg'.

Emile de Roy van Zuydewijn, Nicolette Horn en Emma Bruns zijn de genomineerde Zorghelden binnen het thema 'Werken in de Zorg' het vierde onderzoek in de Werken aan de Zorg reeks. De zorgsector is met 1.2 miljoen arbeidskrachten de grootste werkgever van Nederland. Desondanks zal er in de nabije toekomst een tekort aan personeel in de zorg ontstaan. Hoofdoorzaak is de vergrijzing: daardoor neemt de zorgvraag toe, terwijl de beroepsbevolking kleiner wordt. Dus rijst de vraag: wie zorgt er voor de ouderen van de toekomst? De grootste winst is te behalen bij de werving van personeel onder specifieke doelgroepen zoals zij-instromers en allochtone Nederlanders. Naast het vergroten van de instroom is het van belang dat instellingen hun personeel behouden.

De drie Zorghelden zijn door het ministerie van VWS genomineerd omdat zij ieder op hun eigen manier laten zien dat verpleegkundige, verzorgende of arts een eervol beroep is waarin je direct resultaat ziet van je werk. Bovendien blijkt uit hun verhalen dat het mogelijk is om voldoende personeel aan te trekken.

Emile (26) begon na zijn studie HBO-V een eigen thuiszorgorganisatie, Emile.nu. Emile heeft momenteel veertig studenten in dienst. Zijn organisatie groeit snel. Door mond op mond reclame melden zich steeds nieuwe cliënten, en is er zelfs een wachtlijst ontstaan van studenten die voor Emile.nu willen werken. Emile laat zien dat er in de zorg ruimte is voor ambitieuze ondernemers. Zelfs in de moeilijke thuiszorgmarkt is het hem gelukt een nieuwe instelling tot bloei te brengen en voldoende geschikt personeel te werven.

Nicolette Horn (34), projectleider Zorgpromotie en Zorg voor Werk voor Salus Gelria in Arnhem. Zij helpt allochtonen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een leer-werkovereenkomst bij een zorginstelling. Zo scout ze in totaal zestig "kleurrijke en intens gemotiveerde zorgtalenten". Nicolette's werk toont aan dat je carrière kan maken in de zorg en dat je met eigen initiatief ver kan komen. Nicolette: 'Er bestaan veel vooroordelen over de zorg. Ik hoor vaak: "dat is niks voor mij, dat kan ik helemaal niet", of "mijn Nederlands is niet goed genoeg", maar dat blijkt dan erg mee te vallen.'

Emma (24) is student geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze loopt co-schappen en blogt, twittert en schrijft in de tussentijd met grote regelmaat over haar bevindingen. Emma wijst er op dat het imago van de zorg niet overeen komt met de werkelijkheid: 'als je mensen wil motiveren voor een baan in de zorg, laat dan het enthousiasme zien van de mensen die er al werken. Want hun passie voor het vak heeft mij diep geraakt.'

Stemmen
Op www.werkenaandezorg.nl stellen de drie Helden zich voor. Daar kan tot 26 april 16.00 uur gestemd worden. Reeds 2825 mensen brachten hun stem uit. Op 27 april maakt de DG Langdurige Zorg de winnaar van de verkiezing bekend tijdens een bijeenkomst op het ministerie van VWS.

Werken aan de zorg
De verkiezing van de Zorgheld maakt deel uit van Werken aan de Zorg. Er zijn grote veranderingen gaande in de zorg. Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven tot zes inventarisaties naar de resultaten van het beleid. Iedere inventarisatie heeft een eigen thema, waarbinnen telkens een nieuwe Zorgheld wordt verkozen. Hun aanpak kan oplossingen bieden voor problemen waar anderen tegenaan lopen.