Normal_2849

AMSTERDAM (ANP) - De FNV is tegen het conceptbestuursakkoord tussen het Rijk en de lagere overheden. In een brief die maandag gepubliceerd is op de website van de Volkskrant, roept Leo Hartveld van de vakcentrale gemeenten op het akkoord te verwerpen.

De gemeenten stemmen op 8 juni over het akkoord, waarin afspraken staan over de uitvoering van bezuinigingen en hervormingen op terreinen als de arbeidsmarkt, jeugdzorg en de AWBZ. Doel is veel van die taken en verantwoordelijkheden door te schuiven van de rijksoverheid naar lagere overheden.

"Door het akkoord wordt een groot deel van de bezuinigingen bij de gemeenten neergelegd. Bovendien wordt er grof gesneden in de sociale zekerheid. De zwakste groepen in de samenleving worden hierdoor het meest geraakt", aldus Hartveld, lid van het Federatiebestuur van de vakcentrale FNV. Hij zit namens de FNV in de Sociaal-Economische Raad (SER).

Hartveld stelt dat de gemeenten opgezadeld worden met een substantieel deel van de bezuinigingen van de rijksoverheid. "En de gemeenten mogen de rommel opruimen."

De FNV beraadt zich verder op de inzet in de onderhandelingen met het kabinet en de werkgevers over de pensioenen. Het gaat dan vooral om de vraag hoeveel zekerheid geboden kan en moet worden over de hoogte van de pensioenuitkering aan het einde van de loopbaan, zonder dat dit koopkrachtbehoud van gepensioneerden in de weg staat.