Normal_3244

Dankzij de oplettendheid van twee toezichthouders kinderopvang bij GGD Den Haag is een verdachte van grootschalige diplomazaak ontmaskerd.

Zij controleerden een diploma van een Haagse vrouw die een kinderdagverblijf wilde beginnen en daarvoor een diploma 'sociaal pedagogisch medewerker' moest overleggen. De toezichthouders kregen argwaan door een afwijkend lettertype en de datum van afgifte.

Bij navraag bij de opleider bleek dat dit diploma niet door hen was afgegeven. Hierop hebben de toezichthouders aangifte gedaan bij de politie. Al na enkele weken liet de politie weten door hun aangifte iets op het spoor te zijn.

Deze week is de verdachte aangehouden. Het betreft een 23-jarige Amsterdammer die op grote schaal vervalste diploma's maakte voor opleidingen tot onder meer leraar, verpleegkundige, apothekers-assistent en medewerker kinderdagverblijf. Hij verkocht de valse diploma's van middelbare school, mbo- of hbo-opleidingen voor enkele honderden euro per stuk. Alle kopers waren cum laude geslaagd.

De politie houdt zich bezig met het opsporen van de afnemers van de diploma's. GGD toezichthouders blijven diploma's toetsen op echtheid.