Normal_3222

Anouk van Berkel, vijfdejaars studente geneeskunde aan het UMC St Radboud, krijgt de Professor Chris Gips Prijs. Dit is een jaarlijkse prijs voor de wetenschappelijk meest getalenteerde student Geneeskunde in Nederland.

Anouk van Berkel deed in San Diego (VS) onderzoek naar het ontstaan van inflammatoire darmziekten. Ze ontvangt de prijs van 1.000 euro op 9 juni in Groningen.

Vorige week ontving Anouk de jaarlijkse prijs voor de beste masterscriptie, toegekend door het UMC St Radboud. Ze werd bij haar scriptie begeleid door prof. Joost Drenth, hoogleraar Moleculaire Gastroenterologie en Hepatologie. Anouk loopt nu co-schappen op de afdeling Chirurgie in het UMC St Radboud.

Voor haar onderzoeksstage verbleef ze zes maanden in San Diego. Met haar medestudent Roos Visser onderzocht ze de barrièrefunctie van darmcellen. Normaal gesproken fungeren die cellen als barrière, zodat schadelijke stoffen van buitenaf niet in de bloedbaan komen. Bij ziekten als die van Crohn werkt die barrièrefunctie niet goed. Anouk bewerkte in het lab de darmcellen met diverse ontstekingsstofjes om het gedrag van barrière-eiwitten te bestuderen. Daarnaast bekeek ze de rol van het signaaleiwit PTPN2 in dit proces.

De Chris Gips Prijs is een jaarlijkse, landelijke prijs. Iedere Nederlandse geneeskundefaculteit draagt één kanshebber voor, een student met een zeer goed beoordeeld stageverslag. Internist-hepatoloog prof. dr. Chris Gips van de Rijksuniversiteit Groningen stelde de prijs in. Doel is medische, wetenschappelijke stages in het buitenland te promoten.